Michael Blake (levo) je oskarja dobil v istem letu kot Jodie Foster in Anthony Hopkins (onadva sicer za film Ko jagenjčki obmolknejo). Foto:
Michael Blake (levo) je oskarja dobil v istem letu kot Jodie Foster in Anthony Hopkins (onadva sicer za film Ko jagenjčki obmolknejo). Foto:

Blake je roman Pleše z volkovi, ki ga je pozneje na film - kot producent, režiser in glavni igralec - prelil Kevin Costner, napisal leta 1988. Tudi po zaslugi uspeha filma je roman postal silna uspešnica - prodanih je bilo več kot 3,5 milijona izvodov, preveden pa je bil v 15 jezikov.

Costnerjev film je v kinematografe prišel leta 1990: v hipu se je izkazal za uspešnico tako pri gledalcih kot pri kritikih. Na naslednji podelitvi oskarjev je dobil šest oskarjev, vključno s tistim za najboljši scenarij. Blakov scenarij je dobil tudi zlati globus in nagrado scenarističnega ceha.

Kevin Costner je pozneje Blaka za svojega scenarista najel še dvakrat. Napisal je filma The Mick in The One. Še pred velikim uspehom "Volkov" sta sodelovala pri filmu Stacy's Knights (1983).

Zanimivo pa je, da Blake ni nikoli izgubil zanimanja za Divji zahod. Še leta 2011 je za studio Constantin Films napisal adaptacijo Mayevega Winnetouja.

Pleše z volkovi dobi nadaljevanje
Daniel Ostroff, ki je z Blakom sodeloval kot producent, je lani odkupil pravice za snemanje filma The Holy Road, ki bo nadaljevanje Pleše z volkovi (trenutno pa originalni film adaptirajo tudi za odrske deske).