Prve sezone MASH-a (kratica stoji za Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Prve sezone MASH-a (kratica stoji za Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Wayne Rogers
"Nekdo mi je nekoč rekel, naj ne skušam spreminjati Hollywooda. Pa v tem sploh ni moja poanta. Samo ne bi rad, da bi Hollywood spremenil mene." Foto: Reuters
M*A*S*H*
Serija M*A*S*H je bil skoraj ves čas predvajanja med desetimi najbolj gledanimi šovi na televiziji; dobila je 11 emmyjev, tudi emmyja za najboljšo komično serijo (1974). Foto: CBS

Rogers, ki se je po končani igralski karieri uveljavil kot uspešen finančni vlagatelj, je umrl za posledicami pljučnice, je za medije potrdila njegova dolgoletna prijateljica in publicistka.

Korejska vojna je morda res trajala "le" tri leta, je bila pa zato mobilna vojaška bolnišnica M*A*S*H na malih zaslonih celih enajst sezon. Podobno kot film z istim naslovom (1970), po katerem so serijo začeli snemati, nadaljevanka ni bila le kritika korejske, ampak tudi alegorija vietnamske vojne. Ker je bilo dogajanje postavljeno 20 let v preteklost, je M*A*S*H* lahko ne samo tematiziral, ampak tudi obsodil vojno, in to v času, ko je bila Amerika zapletena v vse bolj sporen vojaški konflikt v Vietnamu.

Antologijski televizijski "par"
Lik Trapperja (Rogers) je bil edini, ki je prostovoljno sodeloval pri potegavščinah in spletkah spogledljivega, a sijajnega kirurga Hawkeya Piercea (Alan Alda); skupaj sta osvajala medicinske sestre in trpinčila svojega zategnjenega kolega Franka Burnsa, vse skupaj pa zalivala z domačo žganico in neusahljivo zalogo dovtipov.

Za kamerami pa njuno sožitje ni bilo tako idilično: Rogersu je šlo menda v nos, da so ga k nanizanki privabili kot eno izmed zvezd, nato pa ga potisnili v vlogo Aldovega pribočnika. Po treh sezonah je sredi divjih prepirov v povezavi s pogodbo serijo zapustil. (Takrat je odšel tudi McLean Stevenson oz. polkovnik Henry Blake). Rogers je trdil, da so mu producenti skušali vsiliti novo pogodbo, ki je med drugim vključevala "dobro staro klavzulo o moralnosti".

"Pisalo je, da te studio lahko suspendira, če se po njihovi presoji vedeš "nemoralno". In nihče ni definiral, kaj naj bi to pomenilo - torej je bilo odvisno od muh direktorja studia," je pojasnil v nekem intervjuju leta 2012. "Rekel sem, da se z vsem v pogodbi ne nameravam strinjati, pa so rekli: Hja, imamo uspešen šov. Če se ne strinjaš, adijo."


Pozneje je Rogers priznal, da je bila njegova odločitev morda preveč zaletava in da obžaluje, da je svojo kariero bolj ali manj v kali zatrl sam (leta 1979 je tudi zavrnil naslovno vlogo v "spin-off" seriji Trapper John, MD - serijo so vseeno snemali, le vlogo so dali drugemu igralcu.).

Lik Trapperja so scenaristi nato iz M*A*S*H*-a mirno črtali - niso ga smeli "ubiti", saj je bila serija Trapper John, MD že odkupljena - in ga nadomestili z novim Hawkeyevim pribočnikom, B.J.-jem Hunnicuttom (Mike Farrell), ki je v seriji vztrajal preostalih osem sezon.

V letih po uspehu M*A*S*H-a je imel še nekaj televizijskih vlog; v devetdesetih letih je bil reden gost v seriji Umor, je napisala.

Oborožen z diplomo s Princetona se je raje usmeril v poslovni svet in postal finančni svetovalec. Na televiziji Fox News Channel je bil redni gost borzne oddaje Cashin’ In, njegovo podjetje za proizvodnjo polprevodnikov pa se je uvrstilo celo na Fortunovo lestvico 1.000 najuspešnejših ameriških podjetij.

79-letni Alan Alda do svojega nekdanjega soigralca očitno ni gojil zamer. Ob njegovi smrti je tvitnil: "Bil je inteligenten, radoveden in predan. Sklenila sva, da bova dala za M*A*S*H* vse od sebe, in to naju je povezalo. Wayna sem imel rad. Zelo ga bom pogrešal."