Predsedniški sprehod po rdeči preprogi. Foto: Facebook stran festivala
Predsedniški sprehod po rdeči preprogi. Foto: Facebook stran festivala
Sproščeno popoldansko druženje Armanda Assanteja in Boruta Pahorja. Foto: Facebook stran festivala
Direktor festivala Branko Djurić - Đuro, predsednik RS-a Borut Pahor in predsednik BFF-ja Rade Šerbedžija. Foto: Facebook stran festivala
Pobudnik festivala Danijel Utjesanovič s partnerico, manekenko Iris Mulej. Foto: Facebook stran festivala

u zamisel o "zelenem" filmskem festivalu predstavila že marca lani.

Zdaj pa je prišel dan, ko se je s kratko slovesnostjo in uvodnim celovečernim filmom se na Bledu začel prvi mednarodni Bled Film Festival (BFF). Kot je poudaril predsednik BFF-ja Rade Šerbedžija, želi biti festival del svetovnega ekološkega gibanja za ohranjanje čistih voda na našem planetu. Pomenu festivala pa je pritrdil tudi predsednik Borut Pahor. "Gre za angažiran filmski festival, ki ne želi, da bi sem prihajali le filmofili, ampak da bi navdihoval tudi vse tiste, ki morda niso tako zaljubljeni v film, ampak v njegovo poslanstvo, v opozarjanje na probleme zdravega okolja," je poudaril v nagovoru.

Gajič je pojasnil, da ideja festivala sega že v leto 2004. Po intenzivnem delu od leta 2011 in po vrsti težav pa je zdaj vendarle zaživela. "Vzpostavili smo čudovito ekipo, s katero smo ustvarili prvi mednarodni okoljsko anagažiran filmski festival v Sloveniji," je zadovoljen Gajič, Šerbedžija pa pričakuje, da bodo na blejskem festivalu ustvarili nekakšno filmsko bratovščino brez meja.

Šerbedžija: "Naš cilj je pomagati"
BFF si prizadeva uporabljati moč gibljivih slik za ustvarjanje boljšega sveta. "Naš cilj je pomagati svetu pri ohranjanju vode za socialne, ekonomske in okoljske potrebe prihodnjih generacij," zagotavlja Šerbedžija in dodaja, da bo za dosego omenjenega cilja svet potreboval neznanske količine empatije, sodelovanja, znanja in domiselnosti.

Kot pojasnuje direktor BFF-ja Branko Djurić, želijo s festivalom pozornost javnosti umeriti na izjemne filme, obenem pa ozaveščati o nujnem varovanju vodnih virov in drugih okoljskih vprašanjih, ki ogrožajo življenje na našem planetu. S festivalom tako želijo združiti filmsko ustvarjalnost z usmerjenostjo k boljšemu in bolj trajno uravnoteženemu svetu, ob tem pa organsko rasti in vpisati Bled na svetovni filmski zemljevid.

Slovesnosti ob odprtju festivala, ki ji je sledila projekcija filma Before My Eyes (Pred mojimi očmi) indijskega režiserja Rajata Kapoorja, se je udeležil tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc.

Po rdeči preprogi so se v uvodu v festival, ki ob Blejskem jezeru povezuje blišč filmskih festivalov z ekologijo, sprehodili člani odbora BFF-ja, člani žirije, selektorja in filmski ustvarjalci, med drugimi Nikola Kojo, Čedomir Kolar, Hanka Kastelicova, Claudia Corbelli, Srdjan Dragojević, Dragan Bjelogrlić, Caterina Murino in Armand Assante.

Festivala se udeležujejo tudi ustvarjalci nekaterih filmov, ki so uvrščeni v tekmovalni program. Gre za osem novih, večinoma nizkoproračunskih neodvisnih celovečernih filmov po izboru Noaha Charneyja in za osem dokumentarnih filmov, ki pokažejo vodo z različnih zornih kotov in jih je izbrala selektorica Rada Šešić.

Projekcije filmov, ki se potegujejo za zvon želja, na Bled Film Festivalu dopolnjuje pester spremljevalni program, v okviru katerega potekajo vsakodnevni pogovori s filmskimi ustvarjalci ter popoldanske projekcije filmov kultnega srbskega režiserja Srdjana Dragojevića in projekcije starejših slovenskih filmov na prostem.

Bled v znamenju filma in okoljevarstva
Bled v znamenju filma in okoljevarstva