Prijatelja je zgodba o odnosu med gibalno oviranim bogatim plemičem in njegovim pomočnikom, ki preraste v iskreno prijateljstvo. Foto: Kolosej
Prijatelja je zgodba o odnosu med gibalno oviranim bogatim plemičem in njegovim pomočnikom, ki preraste v iskreno prijateljstvo. Foto: Kolosej

Film režiserjev in scenaristov Olivierja Nakacheja in Erica Toledana je na spored slovenskih kinematografov prišel maja. Pred njim so še premiere v Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji, tako da bo številka o gledanosti zagotovo še precej višja.

Zgodba o odnosu med gibalno oviranim bogatim plemičem (Francois Cluzet) in njegovim pomočnikom (Omar Sy), ki po začetnem nezaupanju počasi prerašča v iskreno prijateljstvo, je največ gledalcev pritegnila v Nemčiji (8,6 milijona), sledita Španija in Italija s po skoraj 2,5 milijona gledalcev.

V ZDA namesto števila gledalcev merijo blagajniški izkupiček posameznega filma. Med francoskimi filmi je v ZDA na prvem mestu film Umetnik (45 milijonov dolarjev), sledi Amelie (37 milijonov dolarjev) in na tretjem mestu Prijatelja (deset milijonov dolarjev).

Življenji premožnega plemiča Phillipa in revnega kriminalca Drissa ne bi mogli biti bolj različni, toda usoda preplete njuni poti. Invalidni Phillipe išče negovalca in med prijavljenimi kandidati naleti na Drissa. Ta si službe v resnici ne želi, temveč hoče zgolj zadostiti pogojem za prejemanje socialnega nadomestila, zato se skuša prikazati v najslabši luči. Toda Drissova spontanost je Phillipu všeč, zato ga najame, njuno prvotno nezaupanje pa počasi prerašča v iskreno prijateljstvo.

Spodaj si ogletje napovednik za film, ki smo ga v Sloveniji videli spomladi.