Davida Fincherja v zadnjem času ne omenjajo več v isti sapi z oskarjevsko nominacijo za Ni je več, a bi ga nominacija producentskega ceha znala vrniti v igro. Foto: Kinodvor
Davida Fincherja v zadnjem času ne omenjajo več v isti sapi z oskarjevsko nominacijo za Ni je več, a bi ga nominacija producentskega ceha znala vrniti v igro. Foto: Kinodvor
James Marsh, režiser z oskarjem nagrajenega dokumentarca Človek na žici, je zdaj režiral biografsko dramo o mladih letih enega največjih človeških umov, Stephena Hawkinga.
Kritiško hvaljena kriminalna drama Nightcrawler je slovenske kinematografe preprosto obšla.

Za nagrado PGA-ja so v igri še: najnovejši film Clinta Eastwooda Ostrostrelec (American Sniper), pa satira zvezdništva Birdman, britanska biografska filma Teorija vsega in Igra imitacije, Andersonov stilizirani Grand Budapest Hotel, glasbena drama Ritem norosti (Whiplash), športna srhljivka Bennetta Millerja Foxcatcher ter temačni Nightcrawler.

Kdo je odpadel?
Prav tako biografska drama Selma, ki dokumentira poglavje iz življenja Martina Luthra Kinga in boja za državljanske pravice, je bil dokončana šele konec novembra, tako da studio članom producentskega ceha (Producers' Guild of America) ni razposlal kopij, kar bi znalo pojasniti, zakaj Selme ni v končnem izboru. S tako razlago pa se ne more potolažiti nekaj drugih producentov: izpadla sta tako Neuklonljiv Angeline Jolie kot tudi Medzvezdje Christopherja Nolana.

Nominiranci za nagrado PGA-ja so po navadi precej zanesljiv pokazatelj tega, kateri filmi lahko računajo na oskarjevske nominacije, čeprav je treba poudariti, da se ceh in Akademija nikoli ne strinjata v celoti.

Še prezgodaj za dokončne napovedi?
Če se zdi trenutno precej varno napovedati, da na Fantovska leta, Birdmana, Igro imitacije in Teorijo vsega že čaka mesto med oskarjevskimi nominiranci, pa je na preostale alineje na seznamu lov še odprt. PGA-jev izbor je tako dal nov zagon filmom Ni je več, Ostrostrelcu in Foxcatcherju, še posebej pa kriminalki Nightcrawler, ki v zadnjih tednih pridobiva največ naklonjenosti v stroki.

Tista dva filma ženskih režiserk, ki imata trenutno največ možnosti, Selma in Neuklonljiv, za seboj nimata najboljšega tedna, a je čisto mogoče, da jima bo Akademija bolj naklonjena.

PGA podeljuje tudi nominacije za najboljšo animacijo: poleg favoritov Lego film in Big Hero 6 so v igri še The Book of Life, Škatlarji in Kako izuriti svojega zmaja 2.

Lahkotnejši filmi se ne prebijejo skozi sito
Odkar je Akademija leta 2009 kategorijo najboljšega filma s petih razširila na (do) deset nominirancev (in so pri PGA-ju ubrali isti sistem), je več kot 80 odstotkov nominirancev ceha producentov dobilo tudi oskarjevsko nominacijo. Kljub temu pa nikoli ni bilo leta, ko bi bili obe deseterici popolnoma enaki (tudi zato, ker se Akademija ne obvezuje k izboru desetih nominirancev, pač pa se raje ustavi pri devetih).

Filmi, ki so si v preteklosti izborili nominacijo PGA-ja, pod nosom pa se obrisali za oskarjevsko, so po navadi zabavni, mainstream projekti: Dekliščina, Skyfall, Star Trek in Reševanje gospoda Banksa so denimo lepi primeri.