S prerezom traka so se vrata v prenovljeni mestni kino odprla. Foto: MMC RTV SLO
S prerezom traka so se vrata v prenovljeni mestni kino odprla. Foto: MMC RTV SLO
Bančni rop
Bančni rop je prvi spodoben film Jasona Stathama vse od časov, ko je razgrajal po zgodnjih roparskih filmih Guya Ritchija, so v oceni filma zapisali pri Village Voiceu.

Polno dvorano je pred prvo premiero prenovljenega kina nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, ki je razkril, da je bil v mladih letih velik filmofil, zadnji film pa si je ogledal prav v tej dvorani. Izrazil je tudi veselje nad izborom žanra prvega filma. "Vesel sem, da ni kakšna kavbojka, ker kavbojko smo imeli tu že v praksi, ko so ta vrata zapirali na kavbojski način."

V popoldanskih urah so v Mestni hiši podpisali dogovor o sodelovanju med zainteresiranimi izvajalci, torej Mestno občino Ljubljana in Kinodvorom. Po županovih besedah je s podpisom pogodbe Kinodvor dobil novo vsebino, ki bo nadgradnja tistemu, kar je že bilo osnovano. Prvo premiero mestnega kina so si ogledali vsi podpisniki pogodbe. Poleg nove ekipe Kinodvora z vršilko dolžnosti direktorice Nino Peče na čelu, sta Mol med drugim zastopala še podžupan Jani Möderndorfer in načelnik Oddelka za kulturo MU MOL Uroš Grilc, ki je, kot je povedal župan, pred meseci prišel do njega in rekel, da je treba problematiko Kinodvora spraviti v red.
Potem ko so opravili vse formalnosti in je Pečetova županu izročila zlato kuverto s klubsko kartico Kinodvora, so se v dvorani končno ugasnile luči in nastopil je čas za prvo premiero - Bančni rop (The Bank Job).

Rop, pri katerem gre vse narobe, a vse na pravi način
Kdor si ni uspel zagotoviti vstopnice za prvo slovensko predvajanje filma režiserja Rogerja Donaldsona (Koktajl, Bele pečine, Brez izhoda), naj ne obupoje: kriminalka, v kateri igrajo Jason Statham (Pljuni in jo stisni, Morilci, tatovi in dve nabriti šibrovki), Saffron Burrows (V imenu očeta), Stephen Campbell Moore (The History Boys) in Daniel Mays (Pokora, Pearl Harbor) na redni spored slovenskih kinematografov prihaja 9. oktobra.
Septembra 1971 so tatovi izkopali predor pod londonsko ulico Baker, vdrli v podzemni sef tamkajšnje banke in izpraznili na tisoče zasebnih predalov z nakitom in gotovino v skupni vrednosti več milijonov funtov. Nihče ni bil aretiran. Nezaslišan bančni rop je nekaj dni polnil naslovnice londonskih časopisov, potem pa je po zaslugi nevsakdanje odredbe britanske vlade nenadoma vse potihnilo. Do danes.

Kaj se je v resnici skrivalo v sefih?
Labirintna zgodba poleg drznega ropa vključuje umore, korupcijo na najvišji ravni in seksualni škandal, v katerega je bila vpletena sama kraljevska družina.
Ena izmed osrednjih figur filma, okrog katere (in zaradi katere) se vrti vsa zapletena zgodba, je resnični lik Michaela de Freitasa, črnskega aktivista s partizanskim imenom Michael X, ki si ga je nadel po ameriškem vzorniku Malcolmu X. V nasprotju od svoje radikalno pravičniške ameriške matrice pa je bil londonski Michael X zgolj radikalna zmes samooklicanega črnskega revolucionarja, zvodnika, preprodajalca mamil, izsiljevalca in uličnega pretepača, prijatelja filmskih in glasbenih zvezd, ne nazadnje tudi ultimativnih "mokrih sanj" mladih britanskih salonskih aktivistk.
Njegova vloga v zmešnjavi bančnega ropa, ki ga popisuje film, je uradno še vedno nepojasnjena, vsa dokumentacija o tem je zapečatena, dejstvo pa je, da je Michael X leta 1975 visel zaradi umora, povezanega s tem ropom.
A. J. in M. K.