Sodobna priredba izvirne in v stripih najdlje aktivne ekipe založbe Marvel se osredotoča na štiri izobčence, ki se teleportirajo v drugo in nevarno vesolje, kar na pretresljiv način spremeni njihovo telesno podobo. Foto: Cineplexx
Sodobna priredba izvirne in v stripih najdlje aktivne ekipe založbe Marvel se osredotoča na štiri izobčence, ki se teleportirajo v drugo in nevarno vesolje, kar na pretresljiv način spremeni njihovo telesno podobo. Foto: Cineplexx
Režiserjev tvit je bil sicer kmalu izbrisan, a v internetni dobi se objavljenega seveda nikoli ne da zares vzeti nazaj. Foto: Twitter
Ljudje so zasičeni tudi zato, ker bo to še ena "zgodba o počelu", ki se vrača na sam začetek sage in k temu, kako so navadni ljudje postali superjunaki. Foto: Cineplexx

Trank v svojem tvitu sicer nikogar ni obtožil poimensko, a je precej jasno, da se počuti ogoljufanega. "Pred letom dni sem imel fantastično verzijo. In dobila bi super recenzije. Verjetno je nikoli ne boste videli. Ampak to je resnica."

Najnovejšega poskusa studia 20th Century Fox, da bi v preteklosti že ekranizirani Marvelov strip Fantastični štirje prenesel na veliko platno, še niti dobro predvajati niso začeli (k nam film prihaja 20. avgusta), pa ga spremlja že orjaški oblak negativne publicitete.

Med drugim se je v zadnjih mesecih pisalo o zelo dragem ponovnem snemanju posameznih prizorov, sami igralci - Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan in Jamie Bell - pa so v intervjujih mirno priznali, da končne različice filma še niso videli, da pa ne pričakujejo, da se bo pri kritikih dobro odrezal. Michael B. Jordan je bil na tapeti, češ da lika Johnnyja Storma ne bi smel igrati temnopolti igralec, ko je pa lik v stripu vendar svetle polti.

Zasičenost s superjunaki?
Na agregatni spletni strani Rotten Tomatoes, ki zbira različne recenzije, objavljene na spletu, imajo Fantastični štirje trenutno samo 10-odstotno pozitivno oceno, kar pomeni, da so nesporno najslabše ocenjeni film o superjunakih letošnjega leta. (Za primerjavo: to je en odstotek boljša ocena od osovražene Catwoman in enaka kot za Electro.)

Tekmovanje v mrcvarjenju
Guardian je v svoji recenziji Trankov film opisal kot "razvlečeno indie dramo, nakrancljano s šaro superjunakov", pa to niti še ni bila najbolj negativna reakcija. New York Timesov kritik o Kate Mara: "Njen lik ima moč, da pripravi stvari do izginotja. Rekel bi, da bi morala to sposobnost uporabiti na pričujočem filmu, ampak saj se bo to v tednu ali dveh uredilo samo od sebe."

Pri Rolling Stonu se šalijo na račun Milesa Tellerja v vlogi znanstvenika Reeda Richardsa: "Vsi se pretvarjajo, da so navdušeni nad Reedovim izumom, teleporterjem, ki lahko opico pošlje v drugo dimenzijo. Ker ta film nima nobenih dimenzij, tej opici seveda vsi zavidamo."

Kritike nujno še ne pokopljejo filma

Vseeno je treba ohraniti perspektivo: film, katerega snemanje je stalo okrog 120 milijonov dolarjev, naj bi po prvem koncu tedna predvajanja vseeno zaslužil 40 milijonov dolarjev in se zavihtel na prvo mesto lestvice najbolj gledanih filmov, ocenjuje The Hollywood Reporter. Vprašanje je, ali mu negativne kritike lahko zares škodijo.

Studio Fox je imel na film strog embargo - omogočil ni nobenih novinarskih projekcij, kar si ciniki razlagajo kot taktiko, kako čim bolj omejiti negativno pisanje o njem.