Na gledališkem odru je prvič stal pri desetih letih - v šolski produkciji Čarovnika iz Oza je igral strahopetnega Leva. Privlačili so ga filmi in pri šestnajstih letih je zapustil šolo, da bi se ukvarjal z igro. To je preučeval v konservatoriju Stelle Adler in v igralskem studiu Lea Strasberga. Foto: EPA
Na gledališkem odru je prvič stal pri desetih letih - v šolski produkciji Čarovnika iz Oza je igral strahopetnega Leva. Privlačili so ga filmi in pri šestnajstih letih je zapustil šolo, da bi se ukvarjal z igro. To je preučeval v konservatoriju Stelle Adler in v igralskem studiu Lea Strasberga. Foto: EPA
Robert de Niro
Preizkusil se je tudi kot režiser. Leta 1993 je režiral A Bronx Tale, za katerega je Chazz Palminteri napisal scenarij po svojem odraščanju v Bronxu. De Niro je v filmu odigral tudi voznika avtobusa, ki ga skrbi, ko se njegov sin spoprijatelji z lokalnim gangsterjem. Leta 2006 je režiral še The Good Shepherd, film o zgodnji zgodovini Cie, v katerem sta igrala Matt Damon in Angelina Jolie. Foto: EPA

De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Na filmsko prizorišče je prodrl z vlogo v filmu Briana de Palme The Wedding Party (Poroka) iz leta 1969 in newyorški krog filmskih kritikov je tedaj hipno prepoznal njegove igralske sposobnosti. Pet let pozneje je že prejel prvega oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru 2 v režiji Francisa Forda Coppole.
Naslednjega oskarja, tokrat za glavno vlogo, mu je prinesel Jake La Motta v Pobesnelem biku Martina Scorseseja. Za to vlogo je prejel tudi zlati globus. Pohvali se lahko tudi s številnimi nominacijami za globuse, med drugimi za vlogo Travisa Bickla v Scorsesejevem Taksistu, za Jimmyja Doyla v New York, New York in za vlogo vietnamskega veterana v filmu Lovec na jelene Michaela Cimina. Odličen je bil tudi v drugih filmih; nepozabni so vsaj še Brazil Terryja Gilliama, Nedotakljivi Briana De Palme, Scorsesejevi Dobri fantje in Casino, Vročina Michaela Manna.
Festival Tribeca zagnal kot odgovor na teroristične napade
Leta 2009 je De Niro za svoje delo prejel nagrado Kennedyjevega centra. V zbirki ima med drugim tudi nagrado za igro Hollywoodskega filmskega festivala, britansko filmsko nagrado Stanley Kubrick ter nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo in prispevek k filmski umetnosti.
De Niru so nagrado prisodili tudi za producentsko delo v njegovi hiši Tribeca Productions za prispevek k filmskemu centru Tribeca, ki ga je leta 1988 ustanovil skupaj z Jane Rosenthal, in za prispevek k festivalu Tribeca, ki ga je z Rosenthalovo in Craigom Hatkoffom zagnal leta 2001 kot odgovor na teroristične napade na Svetovni trgovinski center.
Še vedno v polni delovni formi
Kljub častitljivi starosti pa se De Niro še ne poslavlja od filmskega sveta. Nazadnje so ga oboževalci lahko gledali v romantični komediji Velika poroka. Še več kot pet filmov, v katerih je nastopil, pa čaka na prihod v kinematografe. Dokončani ali še v postprodukciji bodo v kinematografih predvidoma na ogled še letos ali prihodnje leto.