Prve sezone MASH-a (kratica stoji za Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Prve sezone MASH-a (kratica stoji za Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Allan Arbus
Allana Arbusa so preživele druga žena, dve hčerki iz prvega in ena iz drugega zakona. Foto: Reuters
M*A*S*H nam je pokazal, da je komedija lahko resna stvar, da je drama lahko smešna in da sta obe lahko ostri kot skalpel.

Arbus, ki je tudi sam kariero začel kot fotograf, nato pa šele pri štiridesetih eno ljubezen zamenjal za drugo, igro, je za posledicami odpovedi srca že pred dnevi umrl na svojem domu v Los Angelesu. "Pri 95-letniku zdravniki niso naklonjeni operaciji, Allan pa je sploh ni hotel," je medijem povedala pokojnikova druga žena, igralka Mariclare Costello Arbus.

Arbusova prva večja vloga je bila v kultnem filmu Roberta Downeyja iz leta 1972, Greaser's Palace; mimogrede, v filmu je nastopil tudi režiserjev mladi sin, Robert Downey jr. Zares pa se je Arbusu "odprlo" na malih zaslonih: leta 1973, leto dni po tem, ko so začeli predvajati serijo M*A*S*H, je zaslovel z vlogo trpkega, a svobodomiselnega vojaškega psihiatra Sidneyja Freedmana, ki daje uteho v Koreji nastanjenim vojakom. Pozneje je nastopil še v drugih uspešnih serijah, denimo v policijski drami Starsky in Hutch, v Matlocku in Taxiju.

Arbusov soigralec Alan Alda, ki je v M*A*S*H-u igral kirurga Hawkeyja, se je pozneje v nekem intervjuju spominjal, kako zelo prepričljiv je bil kot terapevt. "Tako zelo sem bil prepričan, da je psihiater, da sem se včasih v odmorih med snemanji hodil k njemu pogovarjat. Po nekaj mesecih sem opazil, da me rahlo čudno pogleduje, češ kako naj bi jaz poznal odgovor na to."

Njegova zadnja vloga je bila leta 2000, in sicer priložnostna v epizodi humoristične serije Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno).

Leta 1918 v New Yorku rojeni Arbus je kariero v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, kot že rečeno, začel kot fotograf; med drugo svetovno vojno je v ameriški vojski celo služil kot fotograf v Burmi. Leta 1941 se je poročil s kolegico Diane Nemerov, ki je pozneje s svojimi portreti ljudi z roba družbe dosegla svetovno slavo (ko sta se zaljubila, je imel on 19, ona pa šele 13 let.) Skupaj sta po vojni odprla fotografski studio in v njem med drugim posnela vrsto fotografij za revije, kakršni sta Vogue in Glamour.

Čeprav sta že upoštevala takrat za posel tradicionalno delitev vlog (Allan je bil za objektivom, Diane pa stilistka in scenografinja), ji je prav mož kupil prvi fotoaparat, pod objavljene slike pa sta se podpisovala skupaj. Leta 1956, leto po tem, ko je muzej MoMA prvič razstavil eno izmed njunih slik, je Allan podprl ženino odločitev, da se bo raje kot modni posvetila umetniški fotografiji.

Novi karieri naproti v srednjih letih
Njune poti so se razšle leta 1959, deset let pozneje. Ko se je Allan preselil v Los Angeles, da bi se dokončno posvetil igralstvu, pa sta se tudi uradno ločila. "Vedno se mi je zdelo, da je prav najin razhod iz nje naredil fotografinjo," je za New York Times pozneje izjavil Allan. "Jaz najbrž ne bi prenašal, da bi počela, kar je počela. Hodila je v Bowery (reven del Manhattna, kjer so se zadrževali različni marginalci, op. n.) in k ljudem na dom. Zgrožen bi bil."

Prezgodnja smrt Diane Arbus
26. julija 1971 je 48-letna Diane, verjetno v napadu depresije, pogoltnila kup tablet, si nato še prerezala žile v kadi in izkrvavela; prijatelj Marvin Israel jo je tâko našel šele dva dni pozneje. (V prihodnjih tednih so krožile govorice, da se je slikala, medtem ko je umirala, a fotografije, ki bi to dokazovale, se niso nikoli pojavile v javnosti.) Razloge za svoje dejanje je odnesla v grob: za seboj ni pustila nobenega poslovilnega pisma, le ogromno fotografsko zapuščino, ki so jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti že prihodnje leto uredili v veliko retrospektivno razstavo, ki še danes drži njihov najbolj obiskane samostojne fotografske razstave v MoMI. (Razmerje zakoncev Arbus je leta 2006 tematiziral film Fur; igrala sta ju Nicole Kidman in Ty Burrell.)