Brez domišljije Tonina Guerra Italija ne bi imela marsikaterega ključnega filma. Foto: EPA
Brez domišljije Tonina Guerra Italija ne bi imela marsikaterega ključnega filma. Foto: EPA
Blowup
Eno izmed nominacij mu je prinesel film Blowup iz leta 1966, pri katerem je sodeloval z režiserjem Michelangelom Antonionijem. Njuni poti sta se večkrat srečali. Foto: Imdb

Nominacije so mu prinesli filmi Blowup, ki ga je posnel z Michelangelom Antonionijem, Amarcord velikega Federica Fellinija in Casanova 70, ki ga je posnel Mario Monicelli. "Tonino je preživel praktično celotno stoletje italijanske kulture. Izgubili smo velikega pesnika, genija in čudovitega človeka," je po poročanju BBC-ja povedal nekdanji italijanski minister za kulturo Walter Veltroni.

Tonino Guerra, ki je rodil leta 1920, se je pisanju posvetil med drugo svetovno vojno, ko je bil zaprt v koncentracijskem taborišču v Nemčiji. Sodeloval je pri nekaterih najbolj kultnimi italijanskimi filmi v šestdesetih in sedemdesetih letih, delal je tudi z legendarnimi režiserji, kot sta Vittorio De Sica in Luchino Visconti.
Zgodba, ki jo je posvojil Hollywood
Čez štiri desetletja se je raztezala njegova kariera, ki ga je pripeljala tudi do sodelovanja z bratoma Taviani, nagrajenima letos v Berlinu, in slavnim Giuseppejem Tornatorejem. Film Stanno Tutti Bene (Vsi smo v redu), ki ga je posnel z zadnjim, je Hollywood predelal v svojo različico Everybody's Fine z Robertom de Nirom in Drew Barrymore v glavnih vlogah. Marco Bellocchio, s katerim je Guerra leta 1984 sodeloval pri filmu Henrik IV., o pokojnem scenaristu pravi, da je imel izjemen dar za ustvarjanje podob. "Bil je pravi umetnik s plodno domišljijo in genialnim talentom za pripovedovanje, kar je dandanes v filmskem svetu vse bolj osamljen primer," je za Variety še povedal Bellocchio.
Sodeloval je tudi s tujimi režiserji, med drugim s Stevenom Soderberghom in grškim filmskim ustvarjalcem Theom Angelopolisem. V 80. letih je tako osvojil palmo canskega festivala za scenarij filma Taxidi sta Kythira (Potovanje v Kythiro). Leta 1994 so ga za življenjske dosežke nagradili na beneškem filmskem festivalu.