June Whitfield je veljala za eno zadnjih še živečih zvezd iz zlate dobe britanske radijske in televizijske komedije. Foto: AP
June Whitfield je veljala za eno zadnjih še živečih zvezd iz zlate dobe britanske radijske in televizijske komedije. Foto: AP

Kariera June Whitfield je bila razpeta čez dolgih šest desetletij. Nastopala je v BBC-jevi humoristični nanizanki Terry and June in imela vlogo v filmski franšizi Carry On. Leta 1998 je odigrala celo epizodno vlogico v kultni seriji Prijatelji (ko so šli naši junaki na izlet v London).

V seriji Naravnost fantastično, ki je bila ključna za njeno kariero, je igrala mamo protagonistke Edine Monsoon (Jennifer Saunders). Julia Sawalha, ki je v tej seriji igrala njeno vnukinjo Saffron, je tvitnila svoje slovo od kolegice. "Hvala, da si me s takim dostojanstvom in milino učila svoje obrti. Vedno sem ti hotela pokazati, kako te občudujem, a si bila preskromna, da bi sprejela moje oboževanje. Zame si bila velik vir navdiha. Zbogom, babi."

Ko je Whitfieldova pri 92 letih dobila viteški naslov, je britanski princ Charles pripomnil, da ji je ta "že nekaj časa pripadal". In Charles tudi ni njen edini oboževalec v kraljevi družini. Sama kraljica Elizabeta II. je nekoč javno oponašala igralko (oz. njen glas iz radijske komedije Take it From Here iz leta 1953). Prav ta igra je iz nje naredila zvezdo - to so bili še časi, ko je bil radio bolj priljubljen od televizije.