Ministrova odločitev o kandidatu je dvignila veliko prahu. Foto: RTV SLO
Ministrova odločitev o kandidatu je dvignila veliko prahu. Foto: RTV SLO
Kinoteka je pod vodstovm Silvana Furlana postala ugledna ustanova. Foto: RTVSLO

V pismu, naslovljenem na predsednico sveta Slovenske kinoteke Majdo Širca, je 31 podpisnikov zapisalo, da bi bilo imenovanje kandidata, ki nima referenc s področja hranjenja, preučevanja in predstavljanja svetovne filmske dediščine, nedopustno. V svojem pismu so še soglasno podprli kandidaturo Stojana Pelka, ki ga je kot primernega novega direktorja predlagala tudi strokovna komisija ministrstva.

Strokovna farsa?
Imenovanje so v pismu, ki je bil sestavljen v ostrih tonih, poimenovali "strokovno farso in brezobzirno diskreditacijo" njihovega dela, s katerim so pod vodstvom nedavno umrlega Silvana Furlana ustvarili spoštovano ustanovo. Zunanji sodelavci kinoteke so izrazili še razočaranje nad ministrom Simonitijem, saj jim je ta ob smrti direktorja Silvana Furlana zagotovil, da bo storil vse, da bo novi direktor kinoteke njegov vredni naslednik in nekdo, ki ga bo sprejel tudi kolektiv.

Pred tem so Ravterja -ta je bil eden šestih kandidatov, ki so izpolnjevali razpisne pogoje - kot neprimernega kandidata za mesto direktorja Slovenske kinoteke označili tako svet kinoteke kot tudi delavci.