Roman Polanski, ki je tudi francoski državljan, večino svojega časa preživi v Parizu, kjer je varen pred ameriško roko pravice, ki se ji je z odhodom izognil leta 1978. Leta 2010 se je sredi ogromne medijske vihre znašel v hišnem zaporu v svoji koči v Švici, a so tudi švicarske oblasti sklenile, da ga ne bodo izročile, in ga izpustile. Foto: EPA
Roman Polanski, ki je tudi francoski državljan, večino svojega časa preživi v Parizu, kjer je varen pred ameriško roko pravice, ki se ji je z odhodom izognil leta 1978. Leta 2010 se je sredi ogromne medijske vihre znašel v hišnem zaporu v svoji koči v Švici, a so tudi švicarske oblasti sklenile, da ga ne bodo izročile, in ga izpustile. Foto: EPA
Režiserjeva žrtev, zdaj 51-letna Samantha Geimer, je lani o tem poglavju svojega življenja napisala knjigo The Girl: A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski, to pa zato, ker je "hotela nazaj lastništvo svoje zgodbe". Mati treh otrok, ki je bila takrat stara samo 13 let, danes ne čuti nobene zamere do svojega napadalca. "Moja družina ni nikoli zahtevala kazni za Polanskega. Hoteli smo samo, da bi se pravna mašinerija ustavila." Večkrat je izjavila tudi, da je režiserju odpustila - bolj zaradi same sebe kot pa zaradi njega. Foto: Amazon

Ekipa Polanskega je prejšnji teden vložila papirje z dokaznim predlogom za zaslišanje v povezavi s "tožniškimi in sodniškimi nepravilnostmi" v primeru; to je bil prvi korak k temu, da sodišče primer v celoti ovrže, oskarjevec pa bi lahko spet mirno potoval brez strahu pred izročitvijo. "Čeprav to sodišče ima moč, da odredi dokazno zaslišanje, je pooblaščeno tudi, da tega ne stori," je med drugi zapisano v odločbi.

Sodnik je ocenil, da "se je Polanski po doktrini neupravičenosti ubežnika odrekel pravici, da bi si pomagal s pooblastili tega sodišča". Dodaja pa, da se Polanski še vedno lahko vrne v Kalifornijo in dobi svoje zaslišanje.

Oskarjevčeva odvetniška ekipa se že leta bori, da bi ovrgli primer, češ da je bil Polanski žrtev nepravilnega postopka tožilstva in sodnika. Sodišče je že v preteklosti odločilo, da se s temi vprašanji ne more ukvarjati, če se obtoženec ne vrne v ZDA.

Ne zanika dejanja, oporeka pa postopek
Poljski režiser z judovskimi koreninami je že pred 30 leti priznal, da je imel (v stanovanju Jacka Nicholsona, ki je igral v njegovem takrat najnovejšem filmu Kitajska četrt) spolne odnose s 13-letnim dekletom, ki ga je najel za fotografiranje, nato pa ji dajal mamila in šampanjec. Polanski, ki je ves čas vztrajal, da je bilo dekle spolno izkušeno in da je v odnose privolilo, je 42 dni preživel na opazovanju v psihiatrični bolnišnici, nato pa še pred izrekom obsodbe pobegnil iz države. V ZDA se od takrat ni vrnil (vzeli so mu tudi vizum) - niti oskarja za režijo filma Pianist leta 2002 ni prišel iskat osebno, ampak mu ga je v Pariz prinesel prijatelj Harrison Ford. Odvetniki Polanskega že ves čas argumentirajo, da je režiser svojih 42 dni za zapahi odsedel in da mu ni treba biti na sodišču, da se primer uradno zapre.

Ameriki ga ne uspe "izterjati" od Evrope
Leta 2009 so režiserja na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost. V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel tudi srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Nazadnje so ga zasliševali letos oktobra na Poljskem, a ga prav tako niso izročili.