Manchester by the Sea, neodvisna drama o ameriški družini delavskega razreda, ki se spoprijema z več tragedijami, že zdaj velja za eno osrednjih favoritk v prihajajoči sezoni podeljevanja nagrad v Hollywoodu, katere vrhunec so oskarji. Tudi ameriška zbornica kritikov je celovečerec Kennetha Lonergana razglasila za film leta. Foto: IMDb
Manchester by the Sea, neodvisna drama o ameriški družini delavskega razreda, ki se spoprijema z več tragedijami, že zdaj velja za eno osrednjih favoritk v prihajajoči sezoni podeljevanja nagrad v Hollywoodu, katere vrhunec so oskarji. Tudi ameriška zbornica kritikov je celovečerec Kennetha Lonergana razglasila za film leta. Foto: IMDb
The Crown
V deseterico najboljših serij se je uvrstila tudi Netflixova zgodovinska drama v desetih delih, The Crown, ki popisuje prva leta vladavine kraljice Elizabete II. V vlogi Winstona Churchilla blesti John Lithgow. Foto: IMDb
Silence
Bo Scorsesejev Molk letošnji odgovor na lansko kalvarijo Povratnika? Gre za zgodovinsko epopejo o preganjanih jezuitih na Japonskem v 17. stoletju. Foto: IMDb

Tradicionalni seznam organizacije AFI je nekaterim filmom, o katerih se v letošnji sezoni nagrad največ govori, verjetno le še dodatno pomagal utreti stezo do oskarjevskih nominacij. V deseterico desetih enakovrednih zmagovalcev (filmi so nanizani po abecedi) so se uvrstili vsi običajni osumljenci dosedanjih podelitev nagrad: veliki favorit Dežela La La, drama Moonlight, intimna tragedija Manchester by the Sea, komični vestern Za vsako ceno, vojna epopeja Greben rešenih, biografska drama Sully in znanstveno-fantastični spektakel Prihod.

Sta se pa v izbor uvrstila še dva nova kandidata, ki sta v sezono nagrad šele dobro vstopila: Molk, novi celovečerec Martina Scorseseja, ki je premiero doživel v Vatikanu, in pa Fences, drama o rasnem vprašanju v Ameriki petdesetih let, ki jo je režiral (ter v njej nastopil) Denzel Washington. Edino potencialno presenečenje v naboru elitnih celovečercev je Disneyeva animacija Zootropolis.

Televizijske nadaljevanke (oziroma serije na zahtevo) po izboru AFI-ja so sledeče: The Americans, Atlanta, Better Call Saul, The Crown, Game of Thrones, The Night Of, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story, Stranger Things, This Is Us in Veep.

Posebno omembo je organizacija namenila osemurnemu dokumentarcu v več delih, O.J.: Made in America, ki v zadnjih mesecih dobiva vse več teže v očeh kritikov in velja za favorita v oskarjevski kategoriji najboljšega dokumentarca (obenem pa se ga obravnava tudi kot TV serijo, saj ga je predvajala postaja ESPN).

Kdo so osmoljenci?
Pri tovrstnih seznamih je po navadi zanimivo opazovati, kdo na njih manjka: Ameriški filmski inštitut je izpustil biografsko dramo Jackie režiserja Pabla Larraína. Podobna usoda je doletela Nočne ptice, razkošno melodramo Toma Forda, in Loving, dramo o boju za državljanske pravice na ameriškem Jugu.

V televizijski sekciji je inštitut spregledal Foxovo zgodovinsko dramo Hidden Figures, v kateri Taraji P. Henson, Octavia Spencer in Janelle Monáe nastopijo kot matematičarke, ki so v šestdesetih kot sodelavke Nase na ameriški strani bíle vesoljsko tekmo.

Precej dobra napoved oskarjevskih nominacij
Če bi hoteli napovedovati možnost za oskarjevske nominacije, je treba vedeti, da AFI navadno izbere filme, na katere je Akademija pozorna v začetku sezone (v številnih primerih se članstvo v obeh organizacijah prekriva) - a je še dovolj časa, da v igro stopijo drugi favoriti (lani se je po močnem začetku drama Carol na primer morala umakniti Povratniku).

Od leta 2009 dalje, ko je Akademija kategorijo nominacij za najboljši film razširila na (do) deset naslovov, je povprečno sedem od desetih filmov iz AFI-jevega izbora dobilo tudi oskarjevsko nominacijo. Najbolj podobna sta si bila seznama v letu 2010, čeprav AFI ni upošteval kasnejšega dobitnika oskarja, drame Kraljevi govor, ker je bil večinsko britanska produkcija.