Depardieu:
Depardieu: "Liki, ki mi niso simpatični ali podobni, mi najbolj 'ležijo'." Foto: EPA
Svoj najnovejši film, 4:44 Last Day on Earth (z Willemom Dafoejem v glavni vlogi) je Ferrara predstavil na lanskem beneškem festivalu. Kritiki niso bili navdušeni. Foto: EPA

"Vem, kakšne govorice krožijo," je v intervjuju za časopis Le Journal du Dimanche konec minulega leta izjavil Gérard Depardieu. "Na splošno lahko rečem, da mi bolj 'ležijo' liki, ki mi niso simpatični ali podobni." Omenjene govorice so namreč sledeče: Depardieu naj bi že sprejel glavno vlogo v filmu, ki bo okvirno sledil resničnim dogodkom v škandalu okrog nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF). 62-letnega Francoza Dominiqua Straussa - Kahna so maja letos na newyorškem letališču aretirali zaradi domnevnega spolnega napada in posilstva sobarice v hotelu Sofitel.

Po približno treh mesecih in pol je newyorško tožilstvo vse obtožbe proti njemu umaknilo, a afera in tudi novi očitki na njegov račun, ki so se medtem pojavili v Franciji, so ga stali tako položaja v IMF-ju kot predsedniške nominacije.

Francosko produkcijsko podjetje Wild Bunch je sicer zanikalo, da bi imelo kako pogodbo z Depardieujem, a njegovo naknadno "nezanikanje" govoric je za marsikoga dovolj jasno zagotovilo o igralčevih namerah. Njegovo ženo naj bi igrala Isabelle Adjani, režiral pa ga bo nihče drug kot ikonoklastični mojster Pokvarjenega poročnika, Abel Ferrara. Zgodba naj bi deloma navdih črpala tudi pri zgodbah drugih vplivnih mož in politikov, ki so se znašli v središču spolnega škandala, kot sta na primer Bill Clinton in Silvio Berlusconi.

63-letni igralec se v intervjuju ni mogel izogniti niti aferici, zaradi katere se je minulo poletje znašel na časopisnih naslovnicah. Za "incident" na letalu je javno uriniral v steklenico se je kasneje opravičil, a načeloma ne daje vtisa pretirane skesanosti. "Stevardesa mi je namerno preprečila, da bi šel na stranišče. Torej sem odtočil in občutil čudovito olajšanje. Storil sem, kar je bilo pač treba."