Down the line: Peščica prebivalcev Vancouvra vpeljuje nov šport v svoje gore: soteskanje. V filmskem potovanju po globokih utorih in veličastnih slapovih spremljamo Damiena in Lucio, ki v gorah Squamisha iščeta soteske, po katerih se ni spustil še nihče. Ko si enkrat v soteski, je edini izhod po reki navzdol. Foto: BOFF
Down the line: Peščica prebivalcev Vancouvra vpeljuje nov šport v svoje gore: soteskanje. V filmskem potovanju po globokih utorih in veličastnih slapovih spremljamo Damiena in Lucio, ki v gorah Squamisha iščeta soteske, po katerih se ni spustil še nihče. Ko si enkrat v soteski, je edini izhod po reki navzdol. Foto: BOFF
Spice Girl: Britanska plezalna scena je znana po svoji strogi tradicionalni etiki, kar prinaša s seboj nevarne smeri in mačistično tekmovalnost med mlade plezalce, ki tvegajo vse v dokazovanju svojega poguma. In prav tu najdemo malo svetlolaso dekle, ki fante spravlja v sramoto. Hazel Findlay je prva ženska, ki je preplezala britansko stopnjo E9, je poznavalka krušljivih sten, nezanesljive opreme in dolgih smeri, z Emily Harrington pa sta se spopadli z masivnimi neukročenimi stenami soteske Taghia v Maroku. Foto: BOFF
The Last great climb: epski film sledi najboljšemu avanturističnemu plezalcu Leu Houldingu in njegovi preizkušeni ekipi, ko se prvič poizkušajo povzpeti na severovzhodni greben, na veličastni vrh Ulvetanna (2931 m). Gre za enega izmed tehnično najbolj zahtevnih vzponov v enem izmed najbolj surovih okolij na svetu. Film prepleta zgodbo o plezalčevi življenjski želji, da bi se povzpel na enega izmed najbolj oddaljenih in zahtevnih vrhov na svetu, s fascinantno zgodbo gore, ki je bila odkrita šele leta 1994. Foto: BOFF

Največ filmov - skupno jih bo predstavljenih 28 - predstavlja plezalno in alpinistično tematiko. Kot pojasnjuje programska selektorica Tanja Tomaselli, je teh filmov med prijavljenimi največ, so pa ti filmi "v samem vrhu letošnje svetovne produkcije. Last Great Climb, Spice Girl, High Tension, The Waiting game, Sensei, Na pogled, Rockin Cuba so filmi, ki letos zmagujejo po večjih festivalih avanturističnega in gorniškega filma po vsem svetu."
Eksotično soteskanje
Tomasellijevo je prepričal tudi čarobni in nostalgični smučarski film Valhalla, bolj eksotične vode pa predstavljata dva filma iz sveta soteskanja. Film Down the line v skrite kanjone Kanade odkriva še neraziskane kotičke sotesk Squamisha, film The Beginning pa predstavlja akcijo in ekstrem v pravi besedi, pravi selektorica.


Več o BOFF-u.

Ambasador BOFF-a Andrej Bijuklič bo predstavil film, v katerem prikazuje izlet s kajakom in prijatelji na reke Čila in Argentine. Mokra slovenska premiera pa bo težko pričakovani prvi evropski deskarski dokumentarec Old & Young & Sea, ki lepote tega športa prek zanimivih posameznikov predstavi tako v športni kot ekološki luči, močan dejavnik pa je tudi način življenja junakov tega avstrijskega celovečerca.
Ob divjih športih v naravi tudi ekološka sporočila
Močan odtis ekologije pušča tudi film Stand, ki skozi zgodbe lokalnih srednješolcev, ki sami izdelujejo stand-up deske ter skozi stand-up deskanje dokumentira raznovrstnost ljudi, pokrajine in divjadi, ki bi lahko bili ogroženi v primeru izlitja nafte na območju deževnega gozda Great Bear Rainforest. Film Amazonija – trajnostno bivanje v deževnem gozdu opisuje način, kako se posledice našega ravnanja odražajo v načinu življenja, česar se dobro zavedajo tudi domorodci. Da tudi Great Canyon ni brez madeža, priča kratki film I am Red.
Gorskim kolesarjem bo namenjen film Not Bad trendseterjev iz produkcije Anthill. Del programa drugega dne bo namenjen mlajšemu ali mlajšemu in starejšemu občinstvu; filmi Gremo na Kum, Temporada in Creamen učijo, nagovarjajo in vabijo k razmisleku, pravi programska selektorica.
Izbor filmov se lahko meri z najodmevnejšimi podobnimi festivali po svetu
Kot je povedal direktor festivala Jan Maček, se "izbor filmov lahko meri z največjimi in najodmevnejšimi podobnimi festivali po svetu. Nabor je rezultat ogledov in nabora filmov preko poletja, ki se zdaj lahko ponosno predstavijo občinstvu v Bovcu." Zmagovalce sedmega BOFF-a bo izbrala strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo filmski in televizijski ustvarjalci Karmen Tomšič, Stefano de Franceschi in Boštjan Mašera ter vrhunski ledni plezalec in amaterski filmski ustvarjalec Klemen Premrl. Kot vsako leto bodo svoj najljubši film izbrali tudi obiskovalci.
Poleg filmskega dela bo festival v spremljevalnem programu postregel tudi s knjižnim sejmom, razstavo fotografij, zimsko delavnico, predavanji, nastopi žonglerjev, godcev in didžejev.