Fatih Akin se je lahko bahal kar s štirimi zlatimi lolami - za najboljši film, za režijo, za scenarij in za montažo. Foto: EPA
Fatih Akin se je lahko bahal kar s štirimi zlatimi lolami - za najboljši film, za režijo, za scenarij in za montažo. Foto: EPA
Nina Hoss in Elmar Wepper
Zlata igralca sta postala Nina Hoss, ki je prepričala z nastopom v filmu Yella, in Elmar Wepper s svojo vlogo v filmu Kirschblüten. Foto: EPA
Die Welle
Die Welle je režiserju Dennisu Ganselu prinesel bronasto lolo. Foto: EPA

Film, ki je se je novembra lani predstavljal na festivalu Liffe, kjer si je po ocenah sodeč pridobil tudi precejšnjo naklonjenost občinstva, je na 58. slovesni podelitvi nemških nagrad prejel zlate lole za najboljši film, za režijo, za scenarij in za montažo.

Akin je dobrega sprejema med domačim občinstvom že vajen, saj je leta 2004 s filmom Z glavo ob zid slavil tako na Berlinalu kot na podelitvi najvišjih nemških filmskih nagrad. Ugodno leto pa je tudi za filmom Z druge strani, ki mu je Evropska filmska akademija decembra lani podelila nagrado za najboljši scenarij. Poleg tega je Nemčija film v Hamburgu rojenega režiserja turškega rodu izbrala tudi za svojega kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Srebrna lola je šla filmu Kirschblüten (Cvetenje češenj) režiserke Doris Dörrie, ki je bila letos nominirana v največ kategorijah, bronasto lolo pa je domov odnesel Dennis Gansel za film Die Welle (Val). V slednjem je s svojo vlogo prepričal tudi mladi Frederick Lau, ki se lahko pohvali z nagrado za najboljšo stransko moško vlogo.

Zlata igralca sta postala ...
Najboljša igralca sta postala Nina Hoss (Yella) in Elmar Wepper (Kirschblüten), lola za najboljšo žensko stransko vlogo pa je odšla v roke Christine Schorn, ki je prepričala z nastopom v Frei nach Plan.

Zgodba treh deklet iz Berlin-Kreuzberga, ki jo je pod naslovom Prinzessinnenbad posnela režiserka Bettina Blümner, je najbolj prepričala v kategoriji dokumentarnega filma. Nagrado za najboljši film za otroke in mladino je prejel Leroy filmskega ustvarjalca Armina Völckersa.

Slovesne podelitve nagrad so se udeležila številna ugledna imena, kot so režiserja Tom Tykwer in Detlev Buck ter igralci Mario Adorf, Til Schweiger in Katja Riemann

Najdonosnejše filmske nagrade
Nagrade lola, nemške različice prestižnih hollywoodskih oskarjev in britanskih baft, podeljujejo od leta 1951. Nagrajence izbira Nemška filmska akademija, ki ima kakšnih 1.000 članov. Lani je glavno nagrado domov odnesel film Vier Minuten (Štiri minute), drama o starejši učiteljici klavirja in njenem odnosu z mladim kaznjencem. Film Življenje drugih, ki je pozneje osvojil tudi oskarja za najboljši tujejezični film, pa je domov odnesel sedem nagrad. Gre za najdonosnejše filmske nagrade na svetu, saj prinesejo nagrajencem priznanja, skupaj vredna kar 3 milijone evrov.