Me and Earl and the Dying Girl je zgodba o Gregu (Thomas Mann), ki skuša skozi zadnji letnik srednje šole zdrseti čim bolj neopaženo; interakcij s sošolci se izogiba kot kuge, v prostem času pa s svojim edinim prijateljem Earlom (RJ Cyler) snema bizarne, eksperimentalne filme. Tako njegova neopaznost kot tudi edino prijateljstvo pa se znajdeta na kocki, ko ga mama (Connie Britton) prisili, da se spoprijatelji s sošolko, ki boleha za levkemijo (Olivia Cooke). Foto: AP
Me and Earl and the Dying Girl je zgodba o Gregu (Thomas Mann), ki skuša skozi zadnji letnik srednje šole zdrseti čim bolj neopaženo; interakcij s sošolci se izogiba kot kuge, v prostem času pa s svojim edinim prijateljem Earlom (RJ Cyler) snema bizarne, eksperimentalne filme. Tako njegova neopaznost kot tudi edino prijateljstvo pa se znajdeta na kocki, ko ga mama (Connie Britton) prisili, da se spoprijatelji s sošolko, ki boleha za levkemijo (Olivia Cooke). Foto: AP
"To je film o spopadanju z izgubo, pa o proslavljanju čudovitega življenja in čudovitega moža," je v zahvali za nagrado povedal Alejandro Gomez-Rejon, ki je imel pri tem v mislih svojega očeta, pokojnega Julia Cesarja Gomez-Rejona. Foto: EPA
Crystal Moselle
Najboljši dokumentarec, odbiti The Wolfpack, je posnela Crystal Moselle. Foto: AP
Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Letos so predvajali okrog 200 novih filmskih stvaritev. Foto: AP
Večer podelitve nagrad je zaznamovala močna politična nota. Na sliki je direktor fotografije Artem Ryzhykov, ki je prišel po nagrado za dokumentarec Ruska žolna. Foto: EPA

Film, ki ga je režiral Alfonso Gomez-Rejon, je tako ponovil uspeh glasbene drame Ritem norosti (Whiplash), ki je lani prav tako pobrala obe nagradi - in nato letos napredovala vse do nominacije za oskarja. Pravzaprav je letošnje leto že tretje zapored z dvojno zmago - leta 2013 je enaka čast pripadla drami Fruitvale Station.

V glavnih vlogah v Me and Earl and the Dying Girl nastopajo Thomas Mann, R. J. Cyler in Olivia Cooke, Nick Offerman, Connie Britton in Molly Shannon. Zmaga je za film še posebej velik dosežek, ker je letošnja tekmovalna sekcija veljala za izredno močno.

Gomez-Rejon je svojo nagrado posvetil vsem filmarjem in umetnikom iz domačega mesta Laredo v Teksasu ter svojemu očetu.

Me and Earl and the Dying Girl je zgodba o Gregu (Thomas Mann), ki skuša skozi zadnji letnik srednje šole zdrseti čim bolj neopaženo; interakcij s sošolci se izogiba kot kuge, v prostem času pa s svojim edinim prijateljem Earlom (RJ Cyler) snema bizarne, eksperimentalne filme. Tako njegova neopaznost kot tudi edino prijateljstvo pa se znajdeta na kocki, ko ga mama (Connie Britton) prisili, da se spoprijatelji s sošolko, ki boleha za levkemijo (Olivia Cooke).

Dokumentarna bera
V kategoriji dokumentarnih filmov je veliko nagrado žirije osvojil Volčji trop (The Wolfpack) režiserke Crystal Moselle, ki pripoveduje zgodbo o šestih najstnikih, izločenih iz družbe, ker jih ima oče zaprte v majhnem manhattanskem stanovanju; svet spoznavajo zgolj prek televizije in filmov. "Nekega dne sem te mulce ustavila na cesti, zdaj pa sem tukaj," je Mosellova pripomnila, ko je prišla po nagrado. "Življenje je neverjetno."

Nagrado občinstva je osvojil dokumentarec Meru o plezanju na istoimensko goro v Himalaji, nagrado občinstva med tujimi dokumentarci pa britanski Dark Horse.

Na podelitvi nagrad, ki jo je vodil komik Tig Notaro, je bila v ospredju politika. Protagonist dokumentarca Ruska žolna (The Russian Woodpecker) Fedor Aleksandrovič je skupaj z ustvarjalci filma pozval k pomoči za Ukrajino.

"Rusije ne moremo ustaviti z bombami, vendar pa lahko malce umetnosti in kulture pomaga," so povedali ustvarjalci po sprejemu nagrade žirije za mednarodni dokumentarec. Ruska žolna je film o tragediji v Černobilu, povedan s stališča zgoraj omenjenega ukrajinskega umetnika.

Kritik je bila deležna tudi ameriška družba, predvsem zaradi odmevnih, nekaznovanih usmrtitev temnopoltih. Posebno nagrado žirije za družbeni aktivizem je dobil dokumentarec 3 1/2 Minutes režiserja Marca Silverja, ki tematizira smrt temnopoltega najstnika Jordana Davisa in sojenje njegovemu morilcu Michaelu Dunnu.

Posebna nagrada za odličnost v kinematografiji je šla filmu Dnevnik najstnice režiserja Leeja Haugena, za najboljšo mednarodno dramo pa je bil po odločitvi žirije izbran britansko-novozelandski western Slow West. Nagrado občinstva je dobil indijski film Umrika.

Mednarodno nagrado za režijo je dobil Alante Kavaite za The Summer of Sangaile, litovsko-francosko-nizozemsko kolaboracijo za film o 17-letni Sangaile, ki je navdušena nad kaskaderskim letenjem.

V žiriji za izbor ameriške filmske drame so bili Lance Acord, Sarah Flack, Winona Ryder in režiserja Edgar Wright ter Cary Fukunaga. Nagrado za najboljšo režijo v sekciji drame je podelil Robertu Eggersu za film Čarovnica, postavljen v Anglijo leta 1630.

Nagrade za kratke filme so podelili že v četrtek. Veliko nagrado žirije je dobil World of Tomorrow. Prav tako v četrtek so podelili posebno nagrado Alfreda P. Sloana za celovečerni igrani film, ki se ukvarja z vprašanji znanosti ali tehnologije. Dobil jo je Stanford Prison Experiment (r. Kyle Patrick Alvarez), ki opisuje neslavne poskuse z obnašanjem na omenjeni univerzi leta 1971.