Svet igrač  je bil prvi animirani film v zgodovini, ki je bil nominiran za oskarja za scenarij. Foto: Kolosej
Svet igrač je bil prvi animirani film v zgodovini, ki je bil nominiran za oskarja za scenarij. Foto: Kolosej
Za zdaj še ni bilo potrjeno, da se v glavni (glasovni) vlogi vračata Tom Hanks in Tim Allen. Foto: Kolosej

Svet igrač je leta 1995 kot prvi popolnoma računalniško ustvarjeni animirani film pisal zgodovino in postavil mejnik v razvoju animacije. Tretji del sage je petnajst let pozneje z več kot milijardo zaslužka postal najdonosnejši animirani film vseh časov, še prej pa dobil oskarja za najboljši animirani film in najboljšo pesem. (Njegov rekord je na začetku lanskega leta posekalo šele Ledeno kraljestvo.) Da se bodo Woody, Buzz in preostala druščina vrnili še v četrtem delu franšize, so že lani potrdili pri Disneyju.

John Lasseter, ki je režiral prvi in drugi del franšize (za tretjega je vskočil Lee Unkrich), se je vrnil na čelo projekta; film bo v kinematografih junija 2017. In govori se, da bo Svet igrač 4 popolnoma sveža zgodba, ki ne bo nadaljevala rdeče niti tako zelo priljubljene trilogije.

"Ne bomo nadaljevali, kjer se je končala zgodba Sveta igrač 3," je potrdil tudi Pixarjev predsednik Jim Morris. "Po časovni kontinuiteti že, zgodba pa bo ljubezenska. Posneli bomo romantično komedijo. Ne bo velikega poudarka na interakciji med ljudmi in liki igrač."

Res, res, res ne gre za denar
Morris se zaklinja, da se pri Pixarju snemanja nadaljevanj lotijo samo, če čutijo resnično strast do projekta, ne pa v imenu eksploatacije za denar. "Ne gre za denar. Gre za to, da najdemo idejo, nad katero smo navdušeni." Ob tem je treba povedati, da četrtega dela franšize zelo dolgo sploh niso načrtovali, saj se jim je zdelo, da je bila Andyjeva in Woodyjeva zgodba v treh filmih lepo zaokrožena in povedana do konca. "Te like imamo tako zelo radi, da jih imamo za svojo družino," je bil že lani raznežen Lasseter. "Z njimi ne bi hoteli početi ničesar, če ne bo doseglo ali preseglo vsega, kar so pokazali do zdaj."

Novi scenarij je tako skupaj spravila prvotna ekipa, torej Lasseter in Andrew Stanton, Pete Docter ter Lee Unkrich, ki sta se jim pridružila še Will McCormac in Rashida Jones (ker je Lasseter menda v skupini hotel "močan ženski glas".)