Tadej se včasih zaradi svoje slepote počuti izključen iz družbe sovrstnikov, ki včasih kar pozabijo nanj.
Tadej se včasih zaradi svoje slepote počuti izključen iz družbe sovrstnikov, ki včasih kar pozabijo nanj. "Saj potem pridejo nazaj." Foto: Youtube

V Kinodvoru so včerajšnji svetovni dan vida zaznamovali s projekcijo dokumentarnega filma Adagio režiserjev Blaža Završnika in Janija Severja. Film predstavlja slepega fantka Tadeja, ki s prijatelji preživlja čas na smučanju na Rogli. Tadej je kljub slepoti glasbeno in športno zelo dejaven, igra klavir in smuča.

Tako ga vidimo, kako se z inštruktorico neustrašno spušča po zasneženih strminah, a bolj ključno kot njegovo športno udejstvovanje je njegovo doživljanje sveta teme. V pogovoru z Alenom Kobilico, ki je oslepel pred nekaj leti in ima še živ spomin na podobe sveta, Tadej, ki je slep od rojstva, razkrije, kako dojema svet in svoje prijatelje, nekaj pa pove tudi o svojih željah. Kamera dečka spremlja od jutra do večera in iskreno brez patetike prikaže vse odtenke življenja slepih, za katere so številne situacije, recimo orientacija v hotelski sobi, veliki izzivi, na katere večina niti ne pomisli.

Kot je v pogovoru po projekciji filma povedal Tadej, se je na snemanju počutil dobro. "Tadej je en poseben fant, ki ima veliko srečo, da se je rodil v družini, ki mu je lahko omogočila, da počne vse dejavnosti, ki jih počne. V centru Vidim cilj si prizadevamo, da bi vsi slepi otroci lahko izkoristili svoje možnosti," je povedal Alen Kobilica, ki ga je svet teme zaradi bolezni objel pred nekaj leti.

Na vprašanje, kako se spominja samega snemanja, je režiser Blaž Završnik odgovoril, da so se v treh dneh zgodili številni magični trenutki, ki jih je snemalec zelo dobro ujel na kamero. "Ves čas sem se spraševal, če Tadej sploh ve, kaj jaz počnem, tam in v življenju, ko sem bil dejansko ves čas blizu njega in sem skušal s kamero dojeti, kako ga vidim," pa je svoje videnje snemanja opisal snemalec in direktor fotografije Darko Herič.

Dokumentarni film je bil uvrščen tudi v tekmovalni program letošnjega Festivala slovenskega filma.