Vode bo v filmu najverjetneje ogromno - le na snemanju je ni bilo. Foto:
Vode bo v filmu najverjetneje ogromno - le na snemanju je ni bilo. Foto:
Aronofsky je skušal napisati scenarij, v katerem se Noe izrisuje kot "ljubitelj živali, ki je zaskrbljen nad človekovim brezobzirnim ravnanjem z naravo". Tak koncept gre nekako vštric z režiserjevimi izjavami iz preteklosti, kako Noeta razume kot "prvega okoljevarstvenika". Zgodba o vesoljnem potopu bo tako interpretirana kot "okoljska apokalipsa".

Emma, ki v visokoproračunski fantazijski drami igra Noetovo posvojeno hčerko Ilo, je o snemanju med drugim povedala, da je Aronofsky na prizorišču prepovedal ustekleničeno vodo, da bi bil tako bolj zvest okoljevarstvenemu sporočilu, ki ga s svojim filmom hoče posredovati občinstvu. A med dolgimi nočnimi snemanji je bila Emma pogosto "utrujena in dehidrirana" do te mere, da je nekoč po nesreči spila lonček popolnoma postane vode.

Tri mesece stare mlake morda res ni pametno piti
"Zaradi nevihte sva z Douglasom Boothom večino svojih prizorov snemala med četrto in sedmo uro zjutraj, in ob teh urah nikoli ne funkcioniram dobro," je Watsonova povedala za revijo Wonderland. "Ker ima film okoljevarstveno sporočilo, Darren ni hotel, da bi kdo na snemanju pil iz plastičnih steklenic. Vse, kar smo uporabljali, je moralo biti reciklirano. Da ob petih zjutraj, ko si izmučen in blodnjav, pri roki nimaš vode, ni bilo idealno. Nekega dne sem bila tako utrujena, da sem pobrala lonček iz svoje prikolice in si zajela malo stoječe vode, ki je bila tam že ves čas - torej tri mesece. Tako zelo slabo mi je bilo."

Lars von Trier ameriškega filma?
Naslednji šok je bil, da je režiser od nje pričakoval, da bo svojo slabost izkoristila v korist filma: "Naslednji dan sem prišla na delo in rekla: "Darren, mislim, da res ne morem, zelo sem bolna," se spominja Watsonova. "In on je odvrnil samo: 'Uporabi to za prizor.' Pa saj verjetno se šali, kajne?, sem rekla proti odrskim delavcem. Odgovorili so mi z grobno tišino."

Sicer pa režiserjeva trda roka preglavic ni delala samo mladi zvezdnici Harryja Potterja - skoraj je zlomil celo britanskega silaka Raya Winstona, ki v filmu igra Noetovega sovražnika, Tubal-Cana. "Snemati smo začeli poleti v New Yorku. Bilo je tako vroče, da je Ray Winstone, ki je nosil brado in ogromno ličila, skoraj padel po stopnicah. Ličila so se mu dobesedno topila na obrazu."

Anekdotice so samo najnovejši kamenček v mozaiku težav, ki so menda pestile produkcijo Noeta. O 130 milijonov dragem filmu se je med drugim pisalo, da je studio Paramount kar šestkrat naročil novo montažo konca, češ da se testno (versko) občinstvo na film ni dobro odzvalo. Aronofsky je še prejšnji teden v nekem intervjuju zatrdil, da je bil težko bitko, preden je dosegel, da bomo v kinih videli njegovo različico filma.