Takeši Kitano v Benetkah predstavlja film, katerega glavni lik je pravzaprav on sam. Foto: EPA
Takeši Kitano v Benetkah predstavlja film, katerega glavni lik je pravzaprav on sam. Foto: EPA
Takeši Kitano
Na Kitanovem obrazu lahko pogosto zasledimo izraz zamišljenosti. Japonski igralec in režiser namreč pogosto razmišlja, zaka občinstvo njegovih filmov ne vzljubi tako, kot jih vzljubijo kritiki. Foto: EPA

Film Kantoku banzai! (Slava filmarju!) je namreč več kot le malo nadrealistična pripoved o režiserju, ki si najbolj od vsega želi, da bi znal posneti film, ki bi bil všeč prav vsem. Avtobiografski moment še podčrtuje to, da je Kitano glavno vlogo odigral kar sam. V filmu, ki ga sicer niso uvrstili v tekmovalno sekcijo, gledamo Kitana, ki naokoli 'postopa' z orjaško lutko. Med svojim razmišljanjem, ali bi bil popoln film komedija, zgodovinska kostumska drama, triler ali kaj drugega, pa srečuje nenavadna bitja, od starodavnega mečevalca pa do vesoljca.

Klasični takešijevski film
Nenavaden film je presenetil prav vse, ki so se še spominjali Kitanove napovedi iz leta 2005. Japonski režiser in igralec, ki je v Benetkah tedaj predstavljal prav tako na pol avtobiografski film Takeshis, je namreč dejal, da želi posneti zelo klasičen film. To pomeni 'takešijevski' film oziroma film v žanru, po katerem je Kitana spoznal Zahod. In to pomeni gangsterski film o jakuzah. No, nastalo je nekaj povsem drugega, in Kitano pravi, da je nov film pravzaprav nadaljevanje prejšnjega.

V filmu Takeshis je namreč Takeši Kitano odigral dva svoja alterega. Beat Takeši je vedno zaposlen zvezdnik, ki nekoč sreča svojega svetlolasega dvojnika. To je gospod Kitano, rahlo sramežljivi blagajnik, ki pa je obenem tudi igralec, ki še čaka na preboj na 'veliko sceno'.

Travma velikega Takešija Kitana
Ko se je Takeši Kitano odločal za snemanje novega fima, ki naj bi torej bil napeti triler o jakuzah, je izhajal iz enake pozicije, kot njegov tokratni filmski junak. Spraševal se je: "Zakaj moji filmi v kinu niso uspešni? Zakaj v kinu ni nobenih gledalcev? razmišljal sem o tej težavi in utrnila se mi je misel, da moram ponovno ramisliti o tem, kakšen film moram ustvariti, da bi bil uspešen." Čeprav je leta 1947 rojeni Takeši Kitano morda celo najbolj cenjen japonski režiser svoje generacije, ga ni nikoli nehalo težiti, da ni bil prav noben od njegovih filmov zares velika finančna uspešnica.

Ker razmišljanje o pravem 'receptu' ni obrodilo nobene pametne domislice, see je Kitano pač odločil posneti satiro na svoj račun. V komični vlogi se je hitro znašel, saj so njegovi karierni začetki povezani prav s humorjem. Na Japonskem tako Kitana še vedno najbolje poznajo kot televizijskega humorista. Ali bo Takeši Kitano, ki je beneško žirijo leta 1997 prepričal s filmom Hana-bi (Ognjemet), tokrat prepričal tudi občinstvo, bo jasno že čez nekaj mesecev.