Klopčičev film je postavljen v čas druge svetovne vojne. Foto: Liffe
Klopčičev film je postavljen v čas druge svetovne vojne. Foto: Liffe
Ljubljana je ljubljena
V baru Vice Ljubljančani in okupatorji pozabijo na vojno. Foto: Liffe
Zveza Kebab
Bo Zveza Kebab zdržala do konca in slavila pri občinstvu? Foto: Liffe
Harry Potter
Na Bradavičarki čara tudi ljubezen. Foto: Reuters

Film Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča so predpremierno predvajali v kinoklubu Vič, po projekciji pa je o snemanju drame, ki se večinoma dogaja v prestolnici med 2. svetovno vojno, govoril režiser. Glavne vloge v filmu so odigrali Kristijan Guček, Iva Krajnc, Igor Samobor in Nataša Barbara Gračner. V Kolosejih po Sloveniji pa so predvajali najnovejšega Harryja Potterja, ki na redni spored kinematografov prihaja dan po predpremieri.

Soodgovorni za novi celovečerec
Klopčičev film, posnet po režiserjevem scenariju, so pomagali sooblikovati pomočnik režiserja Martin Turk, direktor fotografije Tomislav Pinter, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumograf Leo Kulaš, kreatorka maske Mirjam Kavčič, montažer Janez Bricelj, snemalec tona Jože Trtnik in oblikovalec zvoka Boris Romih. Glasbo je za dramo napisal Urban Koder.

Film, posvečen Rudiju Šeligu
Film je delno avtobiografski, Klopčič pa ga je posvetil stoti obletnici slovenskega filma, šestdeseti obletnici osvoboditve Ljubljane in pisatelju Rudiju Šeligu. Osrednja oseba zgodbe je mlad fant Oton, ki ga upodablja Kristijan Guček, skozi njegove oči pa gledalci spremljajo razvoj Ljubljane od leta 1934 do prihoda komunizma.

Vojna preseka tudi ljubezen
Oton se v začetku zgodbe začne zavedati razlik med moškimi in ženskami, z Marjano, s katero se zaljubita, pa si obljubita, da se bosta imela vedno rada. A njuno romanco prekine 2. svetovna vojna, saj se Oton iz sovraštva proti Italijanom poveže z ilegalci, Marjana pa se zaplete v noro ljubezensko zgodbo z italijanskim oficirjem Giorgiem. Režiser z njihovimi usodami prepleta življenja prostitutke Anite, klošarke Shirley, postreščka Jake in mnogih drugih likov, ki pozabo najdejo v nočnem lokau Vice.

Sklepni film Liffa
Film bo na sporedu Liffa še v četrtek ob 19.45 v Cankarjevem domu, s Klopčičevo projekcijo pa bo 16. izdaja Liffa tudi zaprla svoja vrata. Za festival so do predzadnejga dneva prodali nekaj več kot 49.400 vstopnic, rekordno število obiskovalcev, nekaj več kot 50.000 pa si je filme na Liffu ogledalo lani.

Kmalu znani tudi zmagovalci Liffa
Jutri bodo na Liffu razglasili tudi štiri zmagovalce festivala, in sicer dobitnika nagrade vodomec, ki ga izbira strokovna žirija, nagrade FIPRESCI po izboru združenja mednarodnih kritikov in novinarjev, nagrade Amnesty International, ki jo bo ta mednarodna človekoljubna organizacija podelila najboljšemu filmu na temo človekovih pravic, svojega zmagovalca pa bodo izbrali tudi obiskovalci sami. Vrh lestvice se ne spreminja že nekaj časa, saj vztrajno vodi nemški film Zveza Kebab režiserja Anna Saula, ki je tudi obiskal festival. Zmagovalni filmi bodo na sporedu v petek v Cankarjevem domu.

Spet bo čaral Harry
Malo mlajši gledalci pa že nestrpno čakajo, s kakšnimi izzivi se bo moral v četrtem filmu iz serije spoprijemati čarovnik Harry Potter. Film za zdaj predvajajo v 19 državah; v vseh se je tudi takoj zavihtel na vrh gledanosti.

Četrti film je posnet po knjigi Harry Potter in Ognjeni kelih, v njej pa se mora 14-letni Harry pomeriti na trišolskem turnirju najboljših evropskih čarovniških šol, ki ga gosti Bradavičarka. Ognjeni kelih določi, da se bo moral s preizkušnjami spopasti tudi Harry, ki pa ima ob turnirju še eno velik problem - za božični ples mora dobiti spremljevalko. Tudi čarovniki namreč niso varni pred uroki ljubezni ...