Kinoteka čaka na prenovo in novega direktorja. Foto: EPA
Kinoteka čaka na prenovo in novega direktorja. Foto: EPA
Je Ravtar podal neutemeljeno oceno stanja? Foto: RTVSLO

Predstavniki kinoteke so namreč mednarodno strokovno javnost obvestili o nedavnih dogodkih, povezanih z imenovanjem novega direktorja te ustanove. Na ministra za kulturo Simonitija so protestno pismo naslovili tako številni filmski strokovnjaki iz tujine, kot tudi Eva Orbanz, predsednica mednarodnega združenja filmskih arhivov FIAF.

V pismu Orbanzove lahko med drugim preberemo, da kinoteka ne more oziroma ne sme pristati na 'poceni rešitve'. Dodala je, da mora minister pri izboru direktorja kinoteke upoštevati tudi mnenje delavcev in sodelavcev te ustanove. Poleg tega pa je ministru Simonitiju ponudila tudi svojo pomoč pri procesu odločanja za novega direktorja kinoteke.

Strokovnjaki in delavci kinoteke so enotni
Prek odprtih pisem sedaj tudi mednarodna strokovna javnost ministra Simonitija poziva, naj ponovno premisli o izbranem kandidatu, ter se tako pridružuje mnenjem, ki so jih o ministrovem izbrancu izrazili že uslužbenci kinoteke, Svet Slovenske kinoteke in tudi njeni strokovni sodelavci doma. Med najpogosteje slišanimi očitki Ravterju oziroma njegovim programskim izhodiščem, ki jih je predložil v svoji kandidaturi, so, da ta kažejo nepoznavanje in nerazumevanje posameznih področij delovanja Slovenske kinoteke ter neutemeljene ocene stanja. Zaradi slednjih naj bi bil predloženi projekt kandidata pavšalen in brez konkretnih rešitev.