Homer Simpson in Leon Kompowsky, kateremu je Michael Jackson posodil glas. Foto: IMDb
Homer Simpson in Leon Kompowsky, kateremu je Michael Jackson posodil glas. Foto: IMDb

Gre za epizodo, naslovljeno Stark Raving Dad, ki jo je Televizija Fox predvajala leta 1991. Za to potezo so se ustvarjalci nanizanke odločili po nedavni premieri HBO-jevega dokumentarca Leaving Neverland, v katerem sta Wade Robson in James Safechuck, danes že odrasla moška, obtožila Michaela Jacksona, da ju je spolno zlorabljal, ko je bilo enemu sedem, drugemu pa deset let.

Sorodna novica Simpsonovi tarča kritik zaradi stereotipnega upodabljanja priseljenskega lika Apuja

Ekipa enotnega mnenja glede umika
Kot poroča Wall Street Journal, je James L. Brooks glede odločitve o umiku epizode dejal: "Zdi se, da je to nedvomno edina izbira, za katero se lahko odločimo." Dodal je še, da so bili ljudje, s katerimi dela in s katerimi je preživel življenje ob prepiranju glede šal v nanizanki, "glede tega enotnega mnenja ".

Trditve iz štiriurnega dokumentarnega filma v dveh delih Leaving Neverland so člani dinastije Jackson zanikali, upravitelji dediščine leta 2009 umrlega glasbenika pa tožijo kabelsko televizijo HBO.

V omenjeni epizodi Simpsonovih, ki velja za eno slavnejših, je Jackson svoj glas posodil liku Leonu Kompowskemu, hospitaliziranemu v ustanovi za duševne bolnike, kjer se spozna s Homerjem Simpsonom. Kompowskega pa je v institucijo privedlo prepričanje, da je ‒ Michael Jackson. Epizodi je veliko priljubljenost prinesla tudi pesem, ki jo Jackson na Homerjevo željo ob Bartovi spremljavi zapoje Lisi.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

"To je bila dragocena epizoda"
Kot je povedal Brooks, ustvarjalci Simpsonovih zdaj ubirajo korake za odstranitev epizode z vseh okolij ‒ vključno s televizijo, spletnimi ponudniki pretočnih storitev ter blu-ray in DVD-kompletov. Sicer pa so Simpsonovi najdlje trajajoča televizijska serija. Televizija Fox je namreč potrdila, da prihajata tudi 31. in 32. sezona, torej bo to – vsaj za zdaj – pomenilo najmanj 713 epizod.

"To je bila dragocena epizoda. Veliko prekrasnih spominov imamo nanjo, to pa jim zagotovo ne dovoljuje, da ostane," je še dejal dolgoletni izvršni producent nanizanke v zvezi z razkritji dokumentarca, ki je premiero doživel januarja na festivalu Sundance, pred nekaj dnevi pa ga je bilo mogoče premierno videti na HBO-ju. "Sem proti kakršnemu koli zažiganju knjig," je dodal Brooks. "Toda to je naša knjiga in dovoljeno nam je tudi izvzeti poglavje."