Hanson je svojo kariero v filmski industriji začel kot novinar; šele kasneje se je preizkusil kot scenarist za dva filma Rogerja Cormana. Foto: Reuters
Hanson je svojo kariero v filmski industriji začel kot novinar; šele kasneje se je preizkusil kot scenarist za dva filma Rogerja Cormana. Foto: Reuters
LA Zaupno
Na premieri L. A. Zaupno na festivalu v Cannesu: Curtis Hanson (desno zadaj) ter igralci Danny De Vito, Kevin Spacey in Kim Basinger. Foto: Reuters
S soscenaristom Brianom Helgelandom in Kim Basinger ter z oskarji, ki so jih leta 1997 dobili za L. A. Zaupno. Foto: Reuters

Reševalci so Hansona včeraj popoldne našli v njegovem domu na hollywoodskih gričih. Umrl je naravne smrti, je potrdil mrliški oglednik. (Tabloidni portal TMZ piše, da je bil zanj usoden srčni infarkt). Hanson se je v zadnjih letih upokojil in se umaknil iz javnosti, saj je imel za alzheimerjevo boleznijo, poroča filmska revija Variety.

Hanson je leta 1997 - skupaj z Brianom Helgelandom - dobil oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Kriminalko L. A. Zaupno sta napisala po predlogi istoimenskega romana Jamesa Ellroya. Ker je pri stilizirani drami sodeloval tudi kot producent in režiser, je bil Hanson nominiran tudi za oskarja za režijo in najboljši film (a je izgubil proti Cameronovemu Titaniku). Film je bil tistega leta v igri za devet zlatih kipcev, na koncu pa je dobil dva: poleg tistega za scenarij še oskarja za Kim Basinger v glavni ženski vlogi.

Kriminalka L. A. Zaupno, ki je bila zvesta rekreacija mesta angelov v petdesetih letih 20. stoletja, je imela močno igralsko zasedbo: v filmu so nastopili še Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Danny DeVito in David Strathairn. "Hansonov sijajno sprevrženi L. A. Zaupno je oster, vizualno čudovit, neverjetno zabaven poklon tistemu Hollywoodu, ki se je stvari še loteval na stari način," so takrat o filmu zapisali v New York Timesu. Na dober sprejem ni naletel le pri kritikih, ampak tudi pri občinstvu: zaslužil je 126 milijonov dolarjev.

Za naslednji projekt si je Hanson izbral komedijo Wonder Boys, priredbo romana o profesorju angleščine (igral ga je Michael Douglas), ki skuša dokončati svojo knjigo v vrvežu literarnega festivala. Niz uspešnic je režiser nato nadaljeval z 8 miljami - v filmu Eminem ni le nastopil, ampak je dramo do neke mere navdihnila njegova resnična usoda; videli smo, kako se je v svojem domačem Detroitu prizadeval za preboj na rapersko sceno. Koliko je šlo za fikcijo in koliko za resnico, je bila ob premieri silno vroča tema razprav.

"Curtis Hanson je verjel vame in v najino noro idejo, da bi posnela film o raperskih dvobojih v Detroitu," je Eminem zapisal v izjavi za javnost. "Za 8 milj me je bolj ali manj naredil v igralca. Srečo imam, da sem ga poznal."

Med pomembnejše zaznamke v Hansonovi filmografiji gre šteti še filme Roka, ki ziblje zibko, Divja reka in V njenih čevljih. Režiral je enega od zgodnjih filmov Toma Cruisa, komedijo Losin' It, pa kriminalno dramo Bad Influence z Jamesom Spaderjem in Robom Lowom.

Ko je snemal deskarski film Chasing Mavericks, je bil delo zaradi takrat nerazkrite bolezni prisiljen prekiniti. Michel Apted je film namesto njega dokončal leta 2012 in je danes naveden kot zadnja postavka v Curtisovi filmografiji.