Isaa Takahata so leta 2009 na filmskem festivalu v Locarnu ovenčali s častnim gepardom. Foto: EPA
Isaa Takahata so leta 2009 na filmskem festivalu v Locarnu ovenčali s častnim gepardom. Foto: EPA
Moj sosed Totoro
Moj sosed Totoro je leta 1988 nastal pod okriljem največjega japonskega animacijskega studia Ghibli. Foto: EPA

Leta 1935 v kraju Ise v japonski prefekturi Mie rojeni Isao Takahata je bil v preteklih mesecih že večkrat hospitaliziran. Vzrok smrti še ni potrjen, vendar so tuji mediji v tem času poročali ali o težavah s srcem ali o pljučnem raku.

Delno avtobiografski Grob kresničk
Širši javnosti je verjetno najbolj znan po svojem prvem animiranem filmu, ustvarjenem pod okriljem znamenitega Ghiblija, kritiško čislanem Grobu kresničk iz leta 1988. Gre za zgodbo dveh otrok, ki se trudita preživeti v času konca druge svetovne vojne. Grob kresničk je delno avtobiografska zgodba, saj je Takahata, ko je bil star devet let, preživel izdatno ameriško bombardiranje mesta Okajama.

Po diplomi na elitni univerzi v Tokiu iz francoske književnosti, je Takahata spoznal svojega poznejšega sodelavca, Ghiblijevega soustanovitelja Hajaa Mijazakija, ko sta takrat še oba delala na Toei Animation. Leta 1985 so nato skupaj s Tošijem Suzukijem zagnali Studio Ghibli, kjer je tri leta pozneje nastal tudi znameniti Moj sosed Totoro, čigar podoba služi kot zaščitni znak studia.

Takahatejev režijski prvenec iz leta 1968, animirani film Velika pustolovščina Horus, princese sonca, ki je nastal pod okriljem Toei Animation, je bil glede na izkupiček v kinodvoranah velika polomija in zaradi tega je Takahata nato tudi zapustil ta studio.

Eden najdražjih japonskih filmov vseh časov
Pripoved o princesi Kaguja, peta in tudi zadnja Takahatejeva stvaritev za Ghibli, pa se je v zgodovino zapisala kot eden najdražjih japonskih filmov - tako animiranih kot igranih -, saj je namreč njegov proračun znašal okoli 50 milijonov dolarjev. Film je bil nominiran tudi za najboljši animirani film na oskarjih leta 2015. Vendar pa njegov izkupiček ni pokril investiranih sredstev.

Ko je leta 2014 Mijazaki napovedal svojo upokojitev, je bila prihodnost tega največjega japonskega animacijskega studia negotova. Vendar je Mijazaki lani najavil, da se bo znova aktiviral in napovedal svoj naslednji animirani film, naslovljen Kako živite?, ki naj bi premiero doživel leta 2020.