Mike Nichols v družbi Ala Pacina in Meryl Streep ob prejetju emmyjev za Angele v Ameriki. Foto: EPA
Mike Nichols v družbi Ala Pacina in Meryl Streep ob prejetju emmyjev za Angele v Ameriki. Foto: EPA
Za Nicholsom poleg treh otrok žaluje tudi vdova, slavna TV-voditeljica Diane Sawyer, s katero sta se poročila leta 1988 in je bila njegova četrta žena. Foto: EPA

Nichols je bil z zlatim kipcem nagrajen za Diplomiranca (1967), ki je med zvezde izstrelil Dustina Hoffmana, podpisal pa se je tudi pod za najvišje ameriško filmsko priznanje nominirane Delovno dekle, Ostanke dneva, Silkwood in Kdo se boji Virginie Woolf?.

Režiser judovskega rodu, ki se je kot Mikhail Igor Peschkowsky rodil v Nemčiji, pozneje pa je družina čez lužo zbežala pred nacisti, je bil eno v le ducatu slavnih imen, ki so dobila vse štiri velike nagrade ameriške zabavne industrije: emmyja, grammyja, oskarja in tonyja.

V zadnjem času je Mike Nichols za hišo HBO pripravljal priredbo drame Master Class z Meryl Streep - z oskarjevko sta že prej sodelovala pri filmu Silkwood in predstavi Galeb - v glavni vlogi. Njegov zadnji dokončani film je bil Wilsonova vojna (2007) s Tomom Hanksom in Julio Roberts. Z zvezdnico je pred desetletjem sodeloval tudi pri odmevni drami Bližnji odnosi.

Kariera, dolga šest desetletij
Svojo bogato kariero je začel že v "davnih" 50. kot polovica komičnega dua Nichols and May z Elaine May, s katero sta izdala tri plošče uspešnice, z eno sta si leta 1962 prislužila grammyja za najboljši komični album.

Pozneje se je usmeril v režijo in svoj broadwajski prvenec ustvaril z dramo Bosonoga v parku, v kateri je glavno vlogo prevzel takrat vzhajajoči zvezdnik Robert Redford. Že ta predstava je bila zadetek v polno, Nicholsu je leta 1964 prinesla prvega tonyja. Pozneje je teh odrskih priznanj dobil še osem, zadnje leta 2012 za Smrt trgovca z zdaj že pokojnim Philipom Seymourjem Hoffmanom v glavni vlogi.

Njegov prvi režijski projekt na velikem platnu je bila drama Kdo se boji Virginie Woolf? (1966) s slovitim igralskim parom Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom v glavnih vlogah, z njim je sledila tudi prva nominacija za oskarja. Že naslednje leto je sledil Diplomiranec s Hoffmanom, za katerega je kipec tudi odnesel domov.

Dobil je tudi dva emmyja, prvega za TV-film z Emmo Thompson, drugega pa za HBO-jevo miniserijo s številčno zvezdniško zasedbo Angeli v Ameriki, ki je osvetlila ozadje epidemije aidsa.