Film
(5)
Lenča Ferenčak
Lenča Ferenčak (1941-2015). Foto: SNG Drama Ljubljana
Premiera filma DvaEna
Zgodba filma DvaEna spremlja običajen delovnik taksista Aleša Križnika, ki bi ga lahko opisali kot izobraženega, verjetno diplomiranega ekonomista, lastnika nekoč uspešnega podjetja, ki pa je nesrečno propadlo. Kot taksist srečuje najrazličnejše ljudi, nekega poznega večera pa sprejme še zadnji klic ... Fotografija z junijske premere filma v Kinu Bežigrad. Foto: Film DvaEna

Umrla je igralka Lenča Ferenčak

Poslovila se je v 75. letu starosti
24. december 2015 ob 16:35,
zadnji poseg: 24. december 2015 ob 17:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Umrla je dramska igralka Lenča Ferenčak, ki je bila od leta 1971 do upokojitve članica igralskega ansambla SNG-ja Drama Ljubljana. Bila pa je dejavna tudi v filmu, na televiziji in radiu.

Na radiu je tako kot igralka, prevajalka in prirediteljica besedil soustvarjala radijske igre in literarne oddaje. Še letos je nastopila v kratkem filmu režiserja Petra Bratuše DvaEna, ki je doživel premiero junija.

Prispevek k razvoju moderne igre
Po končanem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je študijsko izpopolnjevala v Parizu in Rimu. Po vrnitvi je postala članica gledališč Oder 57 in Ad hoc ter tako prispevala k razvoju moderne igre, kot so takrat imenovali igralski slog omenjenih eksperimentalnih gledališč.

Med filmi, v katerih je nastopila, najdemo naslove, kot so To so gadi (1977), Poletje v školjki (II) (1988), Kavarna Astoria (1989) in Carmen (1995).

Na koncu devetdesetih let minulega stoletja je izdala samostojno zbirko pesmi Yaabok, s poezijo pa je predstavljena tudi v antologiji slovenskih pesnic. Leta 2003 je režiserka Helena Koder o njej posnela biografski film, naslovljen Sestra v ogledalu.

Še zadnji klic taksistu ...
Lenča Ferenčak je v prej omenjenem filmu DvaEna nastopila ob Borutu Veselku, taksistu, ki ga spoznavamo prek naključnih potnikov, ki se znajdejo v njegovem avtomobilu - in zadnjo ter ključno izmed njih je upodobila prav Ferenčakova, ko taksist sprejme še zadnji klic.

"DvaEna govori o čudaškem času in prostoru, v katerem živimo. Je zgodba o tem, kako malo je potrebno, da se znajdemo na dnu in kako malo je potrebno, da lahko spet pridemo nazaj," je o filmu povedal Bratuša.

Lenča Ferenčak je umrla danes v 75. letu v rodni Ljubljani.

Lenča Ferenčak: Dvojina

Lenča Ferenčak: Odhajanja

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 24.12.2015 ob 16:39
Tudi dobri ljudje umirajo. Na žalost celo hitreje kot slabi.

Sožalje družini.
Bivši uporabnik
# 24.12.2015 ob 16:57
Eno življenje preskočiva, v naslednjem se spet srečava ,....
Ivo Lola
# 24.12.2015 ob 18:49
Počivaj v miru.
visoki
# 24.12.2015 ob 18:47
babica gre v nebesa
zakocena_je
# 25.12.2015 ob 07:33
Draga gospa s krasnim imenom je zapustila zemeljsko življenje na najlepši dan v celem letu. Draga Lenča naj vas Bog sprejme v svoje obličje in vam podari večno življenje.
Kazalo