Shirley Temple Black je leta 2006 prejela nagrado ameriškega igralskega ceha za življenjske dosežke. Foto: EPA
Shirley Temple Black je leta 2006 prejela nagrado ameriškega igralskega ceha za življenjske dosežke. Foto: EPA

Shirley Temple Black je s svojo otroško razigranostjo - še posebej se je v kolektivni spomin vtisnila kot navihana filmska Heidi - razveseljevala ameriško občinstvo v času velike depresije, pozneje pa je ustvarila uspešno diplomatsko kariero. Naskok na kongresniški stolček ji sicer ni uspel, je pa bila med drugim vodja protokola ameriške vlade in veleposlanica v Gani in na Češkoslovaškem.

Filmsko kariero je mala Shirley začela leta 1932, ko je bila stara komaj tri leta, po vsem svetu pa je zaslovela v filmu Bright Eyes (1934), projektu, ustvarjenem posebej zanjo. Leta 1935 je dobila posebnega otroškega oskarja. Poleg filmov so na vrhu priljubljenosti po njeni podobi oblikovali tudi lutke, gospodinjske pripomočke in oblačila.

A z odraščanjem je njena priljubljenost pri gledalcih padala. V najstniških letih je filmski industriji obrnila hrbet, popolnoma pa se je "upokojila" leta 1950, torej pri 22.

Leta 1988 je izdala knjigo spominov z naslovom Otroška zvezda. Pri Ameriškem filmskem inštitutu so jo uvrstili na 18. mesto največjih ameriških filmskih zvezdnic vseh časov.

Kot so sporočili predstavniki njene družine, je v krogu bližnjih "v miru preminila" na svojem domu v Kaliforniji. "V svojem življenju je ustvarila izjemne dosežke kot igralka, diplomatka, najpomembnejše pa kot ljubljena mati, babica, prababica in oboževana žena," so zapisali v izjavi.

Oglejte si slavni odlomek iz uspešnice Curly Top (1935), v kateri je v glavni vlogi blestela prav takrat sedemletna Shirley.