Dobitnik zlatega leva Gianfranco Rosi v družbi Bernarda Bertoluccija, slavnega filmskega režiserja in letošnjega predsednika žirije v Benetkah. Foto: Reuters
Dobitnik zlatega leva Gianfranco Rosi v družbi Bernarda Bertoluccija, slavnega filmskega režiserja in letošnjega predsednika žirije v Benetkah. Foto: Reuters
Scarlett Johansson na beneški premieri Pod kožo. Foto: EPA

Srebrni lev je pripadel pretresljivi grški drami o družinskem nasilju Miss Violence Alexandrosa Avranasa, ki se je okitil z naslovom najboljšega režiserja.

Z vlogo v njem si je nagrado za najboljšega igralca prislužil Themis Panou, za najboljšo igralko pa so razglasili Eleno Cotto (Via Castellana).

Nagrado za najboljšega mladega igralca, poimenovano po italijanskem filmskem velikanu Marcellu Mastroianniju, je dobil Tye Sheridan za vlogo v filmu Joe. Najboljši scenarij, in sicer za dramo Philomena, sta napisala Steve Coogan in Jeff Pope.

Z razglasitvijo dobitnikov festivalskih nagrad v Benetkah se je končala jubilejna 70. Mostra. Za zlatega leva za najboljši film se je letos potegovalo 19 filmov, na festivalu pa je v tekmovalnem programu Teden mednarodne kritike prvenec Roka Bička Razredni sovražnik že prejel nagrado filmskih kritikov.

V tekmi za prestižno nagrado festivala, ki ga je 28. avgusta uvedla projekcija znanstvenofantastičnega filma v 3D-tehniki "Gravity" (Gravitacija) mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, so bili med drugim "Child of God" (Božji otrok) v režiji Jamesa Franca, "Under the Skin" (Pod kožo) Jonathana Glazerja, že omenjena "Philomena" režiserja Stephena Frearsa ter "La jalouise" (Ljubosumnost) Philippa Garrela. A, kot je jasno zdaj, so tako rekoč vsi "favoriti" - z izjemo Philomene - ostali praznih rok.

Prireditelji enega najstarejših filmskih festivalov na svetu so jubilejno izdajo sicer zaznamovali s projektom Benetke 70, h kateremu so povabili več kot 70 filmskih avtorjev z vsega sveta, praviloma tistih, ki so na festivalu že osvojili kakšno nagrado. Med njimi je tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič, ki je leta 2001 v Benetkah prejel nagrado lev prihodnosti.

Žiriji, ki je določila prejemnika velikega zlatega leva, je letos predsedoval Bernardo Bertolucci - številni so prav zaradi njegove zadnje besede napovedovali nepričakovane odločitve o nagradah, kar se je tudi uresničilo - sestavljali pa so jo še Andrea Arnold, Renato Berta, Martina Gedeck, Džjang Ven, Pablo Larrain, Virginie Ledoyen, Rjuiči Sakamoto in Carrie Fisher.

Kot vsako leto so tudi ob 70. izdaji podelili zlatega leva za življenjsko delo, ki ga je letos prejel ameriški režiser William Friedkin.