Kdo bo odnesel domov prestižne kipce, bo znano 2. marca. Foto: Reuters
Kdo bo odnesel domov prestižne kipce, bo znano 2. marca. Foto: Reuters
12 years a Slave
Film 12 Years a Slave že od začetka velja za enega glavnih favoritov. Foto: IMDb

Pogoja, da se film sploh vključi v boj za tako želene kipce, sta dva: premiera filma mora biti najpozneje do 31. decembra, film pa se mora vrteti na velikem platnu vsaj sedem zaporednih dni. Kdo so letošnji nominiranci, bo znano 16. januarja, nagrade pa bodo slavnostno podelili 2. marca na 86. podelitvi, poroča britanski BBC.

Med 289 filmi so poleg prej omenjenih treh filmov v konkurenci še številni drugi filmi, za katere je bilo pričakovati, da se bodo znašli na seznamu: Kapitan Phillips, Philomena, Nebraska in drugi.

In katera bo najboljša pesem?
Akademija je objavila tudi seznam 75 pesmi, ki se bodo potegovale za oskarja v kategoriji najboljša izvirna pesem. Med njimi so tudi Atlas skupine Coldplay iz filma Igre lakote: Kruto maščevanje, Ordinary Love skupine U2 iz filma Mandela: dolga pot do svobode in $100 Bill, ki jo je Jay Z zapel v Velikem Gatsbyju.

Komu prve napovedi kažejo najbolje?
Vročica pred oskarji se počasi že razvnema, še prej pa bodo znani zmagovalci drugih nagrad. Newyorški filmski kritiki so tako eno izmed prvih stanovskih združenj, ki vsako leto že na pragu sezone nagrad podelijo svoja priznanja. Prejšnji teden so za najboljšega režiserja po zaslugi drame 12 Years a Slave izbrali Steva McQueena, za najboljši film pa so bile po izboru newyorških filmskih kritikov razglašene Ameriške prevare Davida O. Russlla. Najboljši igralec je postal Robert Redford (Vse je izgubljeno), Cate Blanchett pa je prepričala s svojo igro v Otožni Jasmin.

Nominiranci za zlate globuse so že znani
Prejšnji teden so razglasili tudi nominirance za zlate globuse, ki veljajo za dobro napoved oskarjev. Po sedem nominacij sta prejela McQueenov in Russllov film, 12 Years a Slave in Ameriške prevare.

Tako Russell kot McQueen sta nominirana tudi za najboljšega režiserja, v prestižni kategoriji jima delajo družbo še Alfonso Cuaron za Gravitacijo, Alexander Payne za Nebrasko in Paul Greengrass za Kapitana Phillipsa. Zadnji je prav tako v igri za najboljšo dramo. Poleg 12 Years a Slave, ki ga kritiki opisujejo kot "novi Schindlerjev seznam" in mu že od vsega začetka pripisujejo mesto favorita za oskarje, so tu še minimalistična "vesoljska odiseja" Gravitacija, Philomena, ganljiva drama o veri in Katoliški cerkvi na Irskem, in športna drama o konkurenci med Nikijem Laudo in Jamesom Huntom Dirka življenja.