Leta 1909  z Malih Rojc v predmestju Gorice poletelo letalo Eda I, ki ga je z bratovo pomočjo izdelal in pilotiral goriški Slovenec Edvard Rusjan, brata pa sta se v zgodovino zapisala kot pionirja slovenskega in tudi svetovnega letalstva. Foto: Arhiv RTV SLO
Leta 1909 z Malih Rojc v predmestju Gorice poletelo letalo Eda I, ki ga je z bratovo pomočjo izdelal in pilotiral goriški Slovenec Edvard Rusjan, brata pa sta se v zgodovino zapisala kot pionirja slovenskega in tudi svetovnega letalstva. Foto: Arhiv RTV SLO
Edvard Rusjan
Film Eda - zgodba bratov Rusjan tematizira zgodbo bratov Rusjan, Edvarda in Josipa, pionirjev slovenskega, jugoslovanskega in avstro-ogrskega letalstva. Foto: Wikipedia
Najprej bo na ogled projekcija dokumentarno-igranega filma Leteča brata Rusjan v režiji Borisa Palčiča.
Najprej bo na ogled projekcija dokumentarno-igranega filma Leteča brata Rusjan v režiji Borisa Palčiča. Foto: RTV SLO

Tega bodo nocoj premierno predvajali v Gorici, ogledate pa si ga lahko tudi na TV Slovenija.

Premiera filma , ki prav tako kot gledališka predstava, s katero so pred petimi leti pospremili stoletnico prvega poleta Edvarda Rusjana, nosi naslov Eda - zgodba bratov Rusjan, bo v goriškem Kinemaxu danes ob 20.30, ob 20.45 pa si ga lahko ogledate na 2. programu TV Slovenija.

Režiserka Jasna Hribernik in scenaristka Neda Rusjan Bric v zgodbi pionirjev slovenskega, jugoslovanskega in avstro-ogrskega letalstva v ospredje postavljata vprašanje strahu in poguma. Za uspeh pogumnega letalca Edvarda, ki je po nekaj pionirskih poletih leta 1911 strmoglavil, je bil zaslužen tudi njegov starejši brat Josip. Bil je namreč pobudnik in konstruktor njunih letal, ker pa si nikoli ni upal leteti, je po Edvardovi smrti utonil v pozabo.
Na črti, ki loči povprečneža od zmagovalca
Zgodba obenem sledi dekletu, ki v mladostnem iskanju identitete in svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, skozi katero se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju - koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in pri kolikih popustimo zaradi okoliščin in strahu. Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca?
Film je nastal kot plod sodelovanja Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici, Kinoateljeja, Transmedie in društva Hiša filma ter v produkciji Televizije Slovenija in Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana, ustvarjalci pa jo posvečajo vsem pogumnim pionirjem tega sveta.
Leteča brata Rusjan
Premiero bo tako na goriški projekciji kot na malih zaslonih uvedla projekcija dokumentarno-igranega filma Leteča brata Rusjan v režiji Borisa Palčiča, ki ga je prav tako zanimala Edvardova divja želja po zmagovanju za vsako ceno, uravnotežena z Josipovo treznostjo, premislekom in preudarnostjo. Uspešna formula zmagovalnega para, vsaj dokler se ravnovesje ne poruši. Na 2. programu TV Slovenija bo film Palčičev film na ogled ob 20.00.

Leteča brata Rusjan, dokumentarni film
Leteča brata Rusjan, dokumentarni film