V Los Angelesu je sosed Benicia menda - Rade Šerbedžija. Foto: Reuters
V Los Angelesu je sosed Benicia menda - Rade Šerbedžija. Foto: Reuters
Po prvi projekciji Popolnega dneva v Cannesu je pregovorno strogo cansko občinstvo ekipo filma nagradilo s petminutnimi stoječimi ovacijami.

Na festivalu, ki bo letos potekal med 14. in 22. avgustom, bo Del Toro predstavljal tudi nov film Fernanda Leona de Aranoe, Perfect Day, v katerem ima seveda glavno vlogo. Celovečerec Perfect day, ki je premiero doživel na letošnjem 68. festivalu v Cannesu, bo v Sarajevu prikazan v netekmovalnem sklopu programa Open Air, pred približno 3.000 gledalci pod milim nebom.

Popoln dan je zgodba o skupinici delavcev dobrodelne organizacije, ki skuša iz vodnjaka izvleči truplo, preden bi se kontaminiral edini vir pitne vode v okolici; zgodba je postavljena v nedoločeno regijo Balkana v letu 1995.

Tretji Portoričan z oskarjem v zgodovini
Benicio Del Toro je leta 1988 debitiral v filmu Big Top Pee-Wee, leto pozneje pa nastopil v filmu Johna Glena Licence to Kill. Znan je predvsem po vlogah v filmih Strah in groza v Las Vegasu, 21 gramov, Pljuni in jo stisni ter Mesto greha. Za vlogo mehiškega policista Javierja Rodrigueza v filmu Preprodajalci je bil Portoričan nagrajen z oskarjem, zlatim globusom in nagrado bafta. Pozneje je bil za oskarja nominiran še za 21 gramov, v Cannesu pa je leta 2008 dobil priznanje za najboljšega igralca za naslovno vlogo v biografski drami Che.

Sarajevo privabi zvezde
S častno sarajevsko nagrado se bo pridružil lavreatom prejšnjih poletij, kot so Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, in režiserjem, kot so Jafar Panahi, Mike Leigh, Bela Tarr in Danis Tanović.

V sklopu programa Talents Sarajevo bo imel igralec predavanje za žirante programa.

Del Torov naslednji film bo svetovno premiero dočakal že septembra: v drami Sicario v režiji Denisa Villeneuva bo nastopil ob Emily Blunt in Joshu Brolinu.