'Odkrito povedano, draga moja, mi je prekleto vseeno,' je Rhett Butler na koncu filma V vrtincu (1939) zabrusil Scarlett O'Hara. Ostalo je zgodovina ... Foto:
'Odkrito povedano, draga moja, mi je prekleto vseeno,' je Rhett Butler na koncu filma V vrtincu (1939) zabrusil Scarlett O'Hara. Ostalo je zgodovina ... Foto:
Ko je Harry srečal Sally
Meg Ryan je v filmu Ko je Harry srečal Sally (1989) prvič v zgodovini filma na platnu uprizorila orgazem in poskrbela tudi za enega najbolj legendarnih filmskih citatov, ki je prišel iz ust starejše gospe v okrepčevalnici, kjer se je zaigrani spolni vrhunec zgodil: 'Naročila bi isto kot ona,' je rekla.

Ameriški filmski inštitut (AFI) je junija 2005 objavil seznam 100 najbolj legendarnih filmskih citatov vseh časov, ki jih je izbrala 1.500-članska žirija umetnikov, kritikov in zgodovinarjev. Medtem ko tista najbolj legendarna vrstica prihaja iz filma V vrtincu, jih je največ na seznam prispevala Casablanca - šest. Tej filmski klasiki s Humphreyjem Bogartom in Ingrid Bergman v glavnih vlogah sledita V vrtincu in Čarovnik iz Oza z vsak po tremi citati.

"Odkrito povedano, draga moja, mi je prekleto vseeno," je leta 1939 v filmski klasiki V vrtincu Rhett Butler zabrusil Scarlett O'Hara. Scarlett v podobi Vivien Leigh je Rhetta (Clark Gable) na koncu maratonsko dolgega filma vprašala: "Kam naj grem? Kaj naj storim?" (če jo zapusti) in dobila navedeni odgovor. Citat (v izvirniku "Frankly, my dear, I don't give a damn"), ki ga je Ameriški filmski inštitut leta (AFI) leta 2005 razglasil za filmski izrek, ki je najbolj zaznamoval filmsko zgodovino, je ne le vseboval za tiste čase nezaslišano vulgaren izraz ("prekleto"), ampak je znamenit tudi zato, ker je Rhett z njim pokazal, da je dokončno obupal nad Scarlett.

Na drugem mestu se je znašla znamenita vrstica "Dal mu bom ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti", ki jo je v Botru leta 1972 izgovoril Vito Corleone (Marlon Brando). "Tale je zate, punči" Ricka Blaina, osrednjega junaka Casablance, ki ga je upodobil nepozabni Humphrey Bogart, pa je na petem mestu med najbolj legendarnimi filmskimi citati. Poleg omenjene vrstice jih je Casablanca med prvih sto citatov prispevala še pet (skupno največ od vseh filmov), med drugim: "Louis, to bi bil lahko začetek čudovitega prijateljstva" na 20. in "Vedno bova imela Pariz" na 43. ter "Od vseh barov v vseh krajih po vsem svetu je vstopila v mojega" na 67. mestu.

Z več kot dvema citatoma na seznamu se ponaša 14 različnih igralcev, deset moških in štiri ženske. Največ - pet - jih ima Humphrey Bogart, ki se je zavihtel tudi na vrh AFI-jeve lestvice največjih filmskih zvezdnikov vseh časov. Med ženskami imata med stotimi najbolj legendarnimi največ citatov Bette Davis in Vivien Leigh vsaka po tri, med moškimi s tremi citati na lestvici pa se ponašajo Marlon Brando, Tom Hanks in Al Pacino. James Cagney, Sean Connery, Clint Eastwood, Charlton Heston, Judy Garland, Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Dustin Hoffman in Gloria Swanson pa so izrekli po dva.

Žirija je seznam stotih najbolj legendarnih izjav sestavila z upoštevanjem treh meril: citat mora biti izjava, fraza ali kratek dialog iz ameriškega filma (pesmi ne pridejo v poštev); citat mora imeti kulturni vpliv - torej mora biti to izjava, ki so jo za svojo vzeli tudi gledalci in je postala del (ameriške) popularne kulture; citat mora biti orodje, s katerim se gledalci v trenutku spomnijo na filme, ki so nepogrešljiv del zgodovinske dediščine.

V spodnjih videoposnetkih vam predstavljamo nekaj citatov z omenjenega seznama.

"Frankly, my dear, I don't give a damn" (V vrtincu, 1939)
"Odkrito povedano, draga moja, mi je prekleto vseeno."

"I'm gonna make him an offer he can't refuse." (Boter, 1972)
"Dal mu bom ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti."
"You don't understand! I coulda had class. I coulda been a contender. I could've been somebody, instead of a bum, which is what I am." (Na obrežju, 1954)
"Toto, I've got a feeling we're not in Kansas anymore." (Čarovnik iz Oza, 1939)
"Toto, imam občutek, da nisva več v Kansasu."
"Here's looking at you, kid." (Casablanca, 1942)
"Tale je zate, punči."
"Go ahead, make my day." (Sudden Impact, 1983)
"Daj, polepšaj mi dan."
"You talkin' to me?" (Taksist, 1976)
"Govoriš z mano?"
"E.T. phone home." (E.T. vesoljček, 1982)
"E.T. telefoniral domov"
"A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti." (Ko jagenjčki obmolknejo, 1991)
"Nekoč je prišel k meni popisovalec. Njegova jetra sem pojedel z dodatkom fižola in jih poplaknil z odličnim chiantijem."
"Bond. James Bond." (Dr. No, 1962)
"Show me the money!" (Jerry Maguire, 1996)
"Pokaži mi denar!"
"You can't handle the truth!" (Zadnji dobri možje, 1992)
"Resnice ne morete prenesti!"
"I'll have what she's having." (Ko je Harry srečal Sally, 1989)
"Naročila bi isto kot ona."
"I'll be back." (Terminator, 1984)
"Prišel bom nazaj."
"Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." (Forrest Gump, 1994)
"Mama je vedno govorila, da je življenje kot škatla čokoladnih bonbonov. Nikoli ne veš, kaj boš dobil."
"I see dead people." (Šesti čut, 1999)
"Vidim mrtve ljudi."
"Say hello to my little friend!" (Brazgotinec, 1983)
"Pozdravi mojega malega prijatelja!"
"Hasta la vista, baby." (Terminator 2, 1991)