Na Bradavičarki se je nepoznavanje nenavadnih bitij lahko kaj hitro izkazalo za usodno. Foto:
Na Bradavičarki se je nepoznavanje nenavadnih bitij lahko kaj hitro izkazalo za usodno. Foto:

Fantastična bitja in kje jih najti je namreč učbenik, ki je mimogrede omenjen že v prvem romanu o Harryju (Harry Potter in kamen modrosti). Štiri leta pozneje (med pisanjem četrtega in petega romana v seriji) je pisateljica svojo fiktivno knjigo dejansko napolnila z opisi izmišljenih pošasti, o katerih se učijo na Bradavičarki; na naslovnici se ne pojavi njeno ime, pač pa je avtorstvo pripisano fiktivnemu "Newtu Scamanderju".

Ne pričakujte Harryja
Menda je bil predsednik studia Warner, Kevin Tsujihara, tisti, ki je pisateljico prepričal, da si tudi Fantastična bitja zaslužijo svojo filmsko adaptacijo. V izjavi za New York Times je nato potrdil, da se bo snemala kar trilogija, v kateri bomo spremljali dogodivščine "magizoologa" Newta iz New Yorka, in to kakih 70 let pred dogodki iz prvega Harryjevega romana. Ne bo šlo niti za preddel niti za nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, pač pa za "podaljšek" čarovniškega sveta, v katerem so se dogajale njegove dogodivščine.

Rowlingova je prvi osnutek scenarija napisala v pičlih 12 dneh. "S Tsujiharo sva se enkrat sestala, naknadno enkrat govorila in nato sem že imela osnutek scenarija, za katerega se mi je zdelo, da bo nekega dne zanimiv spominek za moje otroke. Ko je Kevin prišel na čelo studia, je s seboj prinesel svežo energijo, ki je nalezljiva. Navdihujoč človek je, premišljujoč in duhovit."

Kot producent vajeti projekta v rokah drži David Heyman, sicer stari znanec franšize o Potterju, ki je imel v zadnjem času prste tudi pri Gravitaciji.

Nikoli si ni zaprla vrat
"Vedno sem govorila, da se bom vrnila v čarovniški svet, če me bo kaka ideja res pritegnila, in to je to," je Rowlingova komentirala že lani, ko se je prvič govorilo o ekranizaciji Fantastičnih bitij.

Kaj bi se še dalo ekranizirati?
Poleg romanov o Harryju in Fantastičnih bitij je Rowlingova v isti svet umestila še kratko knjigo Quidditch Through the Ages, še enega izmed Harryjevih učbenikov. Prihodke od obeh namenja v dobrodelne namene. Konec leta 2008 je nato izšel še "spin-off" The Tales of Beedle the Bard.