Komedija La Boum (Zabava) je v 80. letih na pota slave popeljala tedaj najstnico Sophie Marceau. Foto:
Komedija La Boum (Zabava) je v 80. letih na pota slave popeljala tedaj najstnico Sophie Marceau. Foto:

"Z njim je francoski film izgubil enega največjih režiserjev, ki je bil tako priljubljen kot zahteven," je žalostno novico komentirala francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti. Omenjena najstniška romantična komedija je med zvezdnice izstrelila tedaj še najstnico Sophie Marceau. Igrala je 13-letno Vic, ki odkriva svet prve zaljubljenosti in zabav. "Zabave je konec," so slovo filmarja pospremili v komentarjih na spletu njegovi oboževalci in se spominjali filma, ob katerem so odraščali.
Claude Pinoteau je bil sicer strasten oboževalec detektivk, a komedije so tiste, ki so mu prinesle slavo. Z La Gifle (Klofuta) je do slave pomagal še eni mladi igralki - tedaj dvajsetletni Isabel Adjani. Najslavnejši La Boum pa je po neverjetnem odzivu leta 1980, dve leti pozneje doživel nadaljevanje, v katerem je vlogo ponovila Marceaujeva.
V svet filma je Claude Pinoteau sprva vstopil kot rekviziter, v svoji karieri pa sodeloval z velikimi imeni francoskega filma, kot so Jean Cocteau, Henri Verneuil, Max Ophüls in Claude Lelouch. "Bil je moj brat. Mož neverjetne dobrote in radodarnosti. Izjemen talent," se je filmarja na Twitterju spomnil zadnji.