Film
(4)
Harry Potter
Da ne bi iz zadnje knjige česa izpustili, bodo filmarji za konec posneli kar dva filma. Foto: EPA
Daniel Radcliff
Še zadnjič se bo v svet čarovnikov podala že dobro poznana ekipa z Danielom Radcliffom na čelu, ki bo letos dopolnil 19 let. Foto: Reuters

Dodaj v

Zadnji Potter predebel za en film

Potterjevo filmsko slovo leta 2011
13. marec 2008 ob 09:42
Los Angeles - MMC RTV SLO, Reuters

Že res, da je Rowlingova s sedmo knjigo sklenila serijo o Potterju, a filmarji bodo iztržili več. Iz Svetinje smrti bodo posneli dva filma.

Po besedah predstavnikov studia Warner Bros bosta filma nosila naslov Harry Potter in Svetinje smrti: 1. del ter Harry Potter in Svetinje smrti: 2. del, priljubljeni čarovnik pa bo v kinodvoranah svojo pot sklenil novembra 2010 in maja 2011.

Oba filma bo posnel David Yates, ki je trenutno zaposlen s snemanjem šestega filma, k ekipi pa se bo vrnil tudi Steve Kloves, ki je "izpustil" le en film o Potterju. Šesti film prihaja v kinematografe 21. novembra.

Kako 784 strani uspešno prenesti v film?
Svetinje smrti, ki so bile v prvih 24 urah od izida (21. julija) prodane v več kot 11 milijonov izvodih, je doslej najdebelejša Rowlingina knjiga, ki se v angleškem izvirniku razteza na 784 straneh. Za filmsko različico bi to pomenilo bodisi izpuščanje določenih izsekov ali pa izjemno dolg film, ki bi zajel vse bistvene poudarke zgodbe.

Če damo na tehtnico še finančni vidik, Warnerjeva odločitev takoj postane jasna. Prvih pet filmov je namreč izpolnilo pričakovanja svojih ustvarjalcev, ki so v Potterjevi zgodbi prepoznali uspešnico, saj so v blagajno doslej prinesli približno 4,8 milijarde dolarjev.

Mladi čarovniki se vrnejo še zadnjič
Kot je že znano, bo igralska zasedba z Danielom Radcliffom na čelu nastop ponovila ob čarovnikovem filmskem slovesu. Glavnega igralca bosta tako na končni poti spremljala tudi prijatelja Rupert Grint in Emma Watson

M. K.

Prijavi napako
Komentarji
Nelčika
# 14.03.2008 ob 22:05
Kemik: 'S prejšnjimi filmi so izpustili kar veliko zanimivih dogodkov...'

jah, drgač vrjetno ni šlo. pa sej ni blo nič tko tragičnega izpuščeno.
Captain
# 14.03.2008 ob 08:04
Brez zamere, Kemik, samo tole je pa malo naivno s tvoje strani.

Glavni razlog, za katerim ni dolgo časa nič, pa sept dolgo časa nič in potem SPET pride isti razlog in potem dolgo časa nič... (well, you get the point), je denar. Isto stvar bodo lahko dvakrat prodali.
Kemik
# 13.03.2008 ob 17:32
No, tu je pa še ena izjava, ki je objavljena tudi na HPSlo:

Producent David Heyman je dejal: "Svetinje smrti so tako bogate, zgodba je tako zgoščena in toliko stvari je razrešenih, da smo po pogovoru z Jo prišli do zaključka, da bosta potrebna dva dela, da bomo lahko film posneli, kot je prav."

Mislim, da to pove vse.
Kemik
# 13.03.2008 ob 17:11
Edino prav. S prejšnjimi filmi so izpustili kar veliko zanimivih dogodkov, sedma knjiga sicer ni predebela za en film (kakor je v naslovu, saj je Feniksov red po številu strani krepko daljši), ima pa izjemno veliko zanimivih dogodkov, ki jih preprosto ne gre izpustiti, ker so vsi tako dobri in prinašajo ogromno akcije, ta pa ponavadi v filmih pobere več časa kot ostali dogodki, tako da sam zelo podpiram dva filma, ker bodo lahko prikazali vse čare sedmega dela, ki je res izjemen, tudi Kendi vsa čast za prevod. No, s tema dvema deloma sedmega filma se bo obenem Pottermanija podaljšala, enciklopedija bo še tudi izšla, zato je vse skupaj še bolje in še kar nekaj časa ne bo v takšnem stanju, v kakršnem je Gospodar prstanov, ki se sicer še vedno prebira po celem svetu, a ne bo več novih filmov (razen na Hobita iz Srednjega sveta lahko še upamo, če se bosta dve različni podjetji nekako dogovorili in ne bo spor uničil vsega). Jah, komaj čakam oba sedma filma, ki bosta vsekakor prava poslastica, o tem nikakor ne gre dvomiti, čeprav se strinjam s Kendo, da filmi žal knjigam niso ravno konkurirali, morda pa bo v prihodnosti drugače, upajmo, čeprav je seveda brati knjige še vedno krepko bolje, vsaj zame.
Kazalo