Kinoteko so slovesno odprli prejšnjo soboto z arhivskimi posnetki Zagreba in trilerjem Alfreda Hitchcocka Sever-severozahod. Foto: IMDb
Kinoteko so slovesno odprli prejšnjo soboto z arhivskimi posnetki Zagreba in trilerjem Alfreda Hitchcocka Sever-severozahod. Foto: IMDb

V 70. in 80. letih je bila zagrebška kinoteka eno najbolj priljubljenih zbirališč mestnega občinstva.

Na programu na novo odprte Kinoteke bodo tudi dokumentarni filmi in najnovejši naslovi iz evropske in svetovne kinematografije. Svoje mesto v njej bodo po pisanju tiskovne agencije Hina lahko našle vse generacije: staro in novo občinstvo, sosedi in turisti, ljubitelji umetniških filmov in filmske klasike ter tisti, ki so naklonjeni posamičnim filmskih žanrom ali avtorjem.

Obnova dvorane sledi
Kinoteko upravlja Center za kulturo in film Augusta Cesarca, v katerem se nadejajo, da bo vrnitev enega izmed zaprtih, a nikoli pozabljenih kinematografov dodatno obogatila filmsko ponudbo zunaj komercialne distribucije, pa tudi širšo kulturno ponudbo Zagreba. Ohranili so tudi prvotni namen dvorane, ki je bila kot del stanovanjskega kompleksa zgrajena v letih 1939/40 po načrtih znamenitega zagrebškega arhitekta Marijana Haberleta.

Do temeljite prenove, ki jo načrtujejo, bodo obiskovalci imeli edinstveno priložnost, da si dragocene filme ogledajo v izvirnem ambientu kina, so prepričani upravitelji.

Kinoteko so slovesno odprli prejšnjo soboto z arhivskimi posnetki Zagreba in trilerjem Alfreda Hitchcocka Sever-severozahod.