O Jožetu Dolmarku pripovedujejo njegovi prijatelji, znanci in sodelavci. Foto: Kinodvor
O Jožetu Dolmarku pripovedujejo njegovi prijatelji, znanci in sodelavci. Foto: Kinodvor

To med drugim pove Jože Dolmark, portretiranec dokumentarnega filma Tkanje pogledov, ki ga bodo nocoj premierno predstavili v ljubljanskem Kinodvoru. Film o umetnostnem zgodovinarju, filmskem zgodovinarju in kritiku ter scenaristu in pedagogu je posnel scenarist in režiser Boris Jurjaševič.

Po besedah ustvarjalcev filma predstavi ta Dolmarka v povsem novi luči - intimno, anekdotično in nazorsko. Poleg Dolmarka spregovorijo v filmu še Slobodan Šijan, Stojan Pelko, Brane Kovič, Majda Širca, Oskar Kogoj, Evgen Bavčar, Jan Cvitkovič, Hrvoje Turković, Nebojša Pajkić, Aleksandar Rafajlović, Nenad Polimac, Lili Nedič, Roberta Scandolara, Roy Menarini, Otto Pflanz, Alberto Princis in Ula Furlan. Po zgodbi nas popelje pripovedovalec Aleš Valič.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Za večjo dostopnost slovenskega filma
Dokumentarec je del projekta Premiera slovenskega filma, ki ga pripravljajo Slovenski filmski center (SFC), Cankarjev dom in Kinodvor od jeseni 2017 in je namenjen promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. Tkanje pogledov, ki bo od srede na rednem sporedu Kinodvora, je nastal s finančno podporo SFC-ja, producent filma in distributer je Fabula, koproducenti so Zavod Solsticij, Zvokarna, Slovenska kinoteka in RTV Slovenija.

Avtor filma Boris Jurjaševič (1955) je leta 1984 diplomiral iz filmske in TV režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Njegov prvi film je bil omnibus Trije prispevki k slovenski blaznosti iz leta 1983, ki sta ga podpisala še Žare Lužnik in Mitja Milavec. Doslej je posnel šest celovečernih filmov, njegov zadnji film Stekle lisice iz leta 2017 prinaša politično srhljivko s humornimi elementi.