V kratkem animiranem filmu Kralj Matjaž spečega junaka odkrije deklica Ilona. Foto: Kinodvor
V kratkem animiranem filmu Kralj Matjaž spečega junaka odkrije deklica Ilona. Foto: Kinodvor

Potem ko se je pred časom posvetila zgodbi o Petru Klepcu, je režiserka in scenaristka Katarina Nikolov junaka svojega novega filma našla v kralju Matjažu. V njegovi legendi je namreč med drugim našla predvsem možnost aktualizacije teme osamljenosti v sodobnem času. "Sodobni kralji Matjaži živijo blizu nas, želijo si družbe. Čakajo, da jih odkrijemo, da nam pripovedujejo zgodbe in nam pokažejo svoje zaklade. In če takega kralja Matjaža slučajno odkrijemo, nas to lahko pripelje do velikih skrivnosti, in kar je največ, skupnih potovanj po domišljiji. Tako odkrijte svojega kralja Matjaža, morda stanuje čisto blizu vas," razmišlja režiserka, katere kratki animirani film Kralj Matjaž bodo danes premierno predstavili v ljubljanskem Kinodvoru.

Kratki film Kralj Matjaž bo prikazan kot predfilm danskega celovečernega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški. Foto: Kinodvor
Kratki film Kralj Matjaž bo prikazan kot predfilm danskega celovečernega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški. Foto: Kinodvor

Film Kralj Matjaž bodo predvajali kot predfilm danskemu celovečernemu animiranemu filmu Neverjetna zgodba o velikanski hruški, po projekcijah v Kindovoru pa bosta oba filma skupaj na ogled po kinematografih Art kino mreže po Sloveniji.

Kot je spomnila Katarina Nikolov, je vsem različicam zgodbe o kralju Matjažu skupen konec, v katerem bralca pripoved, na milost in nemilost, prepusti domišljiji, ki ob koncu pripovedi prinaša obljubo, da se bo kralj Matjaž nekoč zbudil in se vrnil med ljudi. "Glede na to, da me je najbolj pritegnila možnost, da se v animiranem filmu skrivnost pojasni, sem kot primerno za ekranizacijo zgodbe izbrala verzijo pripovedke, kjer majhna deklica v gori pod Peco najde spečega kralja Matjaža in skrivnost se tako odkrije skozi otroške oči," pravi.

V filmu tako sledimo sedemletni deklici Iloni, ki obišče svojega starega soseda, izjemnega pripovedovalca zgodb. Ko ji začne govoriti o zgodbi o slovenskem junaku kralju Matjažu, si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojimi domislicami duhovito posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo in na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost. Glavni koproducent filma je RTV Slovenija.

Konec leta film o Povodnem možu
Katarina Nikolov torej tudi po Petru Klepcu (tega je predstavila v animiranem filmu Peter Peter) in Kralju Matjažu nadaljuje pot med priljubljenimi knjižnimi junaki ‒ z zvesto ekipo ustvarja že nov film, ki bo v ospredje postavil Povodnega moža. Premierno naj bi film predstavili konec leta.

O hruški, ki zraste iz skrivnostnega semena
Kralju Matjažu bo sledil danski celovečerni animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški avtorjev Philipa Einsteina Lipskega, Jorgena Lerdama in Amalie Naesby Fick. Trojica je zgodbo postavila v Sončno mesto, kjer živita tudi slon Sebastjan in mačka Miša. V tem mestu so vsi srečni, dokler nekega dne ne izgine mestni župan.

Foto: Kinodvor
Foto: Kinodvor

Miša med ribolovom ujame njegovo sporočilo v steklenici, v katerem kliče na pomoč s Skrivnostnega otoka. Iz semena, ki je v steklenici, čez noč zraste velikanska hruška. Sebastijan, Miša in profesor Glukoza s hruško zaplujejo nevarnim dogodivščinam naproti. Pri reševanju župana jih ne more ustaviti prav nič, niti pirati, morski zmaj in radovedni duh.