Ob bolniški postelji umirajočega očeta na dan privrejo stare družinske zamere. Foto: Seefest
Ob bolniški postelji umirajočega očeta na dan privrejo stare družinske zamere. Foto: Seefest

Nagrado si Mazzini deli z madžarskim režiserjem Orsyjem Nagypalom, ki je slavil s filmom Cold Shower.

Stare zamere privrejo na dan
V kratkem filmu Obisk, ki je nastal po Mazzinijevem scenariju in v njegovi režiji, je dogajanje postavljeno v dom za upokojence. Protagonist Jan hiti po hodnikih in se ustavi pred očetovo sobo. Zbere se in počasi odpre vrata. Oče spi. Jan čaka, dokler se oče ne zdrzne. Oče ga najprej zamenja z Markom, Janovim bratom, nato prične Jana dražiti in kritizirati. Jan poskuša zbadljivke najprej ignorirati, počasi pa začne kazati svojo prizadetost. Nazadnje se osredotoči na tisto, zaradi česar je sploh prišel - očetu mora sporočiti slabo novico.

Vloge v filmu zasedajo Tone Partljič, Jernej Šugman, Jette Ostan Vejrup in Brane Završan. Kot direktor fotografije je pri filmu sodeloval Dušan Joksimović, scenografijo je zasnoval Niko Novak, kostume Emina Kaliman, avtor glasbe pa je Nino de Gleria.

Kratka zgodba Obisk je ena od zgodb iz Mazzinijeve zbirke Duhovi, ki je pri novomeški založbi Goga izšla leta 2010. Zgodba je bila uvrščena v finale natečaja za nagrado 2011 Bristol Short Story Prize, nominacija pa ji je prinesla tudi uvrstitev v njihovo antologijo, so sporočili iz novomeške založbe Goga.

Najboljša celovečerca posneli Turki in Romuni
Filmski festival Seefest je v Los Angelesu potekal od 3. do 7. maja. Ob zaključku festivala so podelili več nagrad. Žirija je za najboljši igrani celovečerni film izbrala turško epiko z angleškim naslovom Future Lasts Forever v režiji Özcana Alperja, za zmagovalni film po izboru občinstva pa je obveljal romunski film z angleškim naslovom Hello! How Are You? v režiji Alexandruja Mafteija.