V tekmovalni program je med drugim uvrščeno Nočno žilvjenje, s katerim je Damjan Kozole julija v Karlovih Varih osvjil nagrado za najboljšega režiserja. Film je Kozole zasnoval na aferi Baričević, da bi spodbudil k razmišljanju o osnovnih vprašanjih sodobne družbe, kot so etika, zaupanje, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. Foto: Vertigo
V tekmovalni program je med drugim uvrščeno Nočno žilvjenje, s katerim je Damjan Kozole julija v Karlovih Varih osvjil nagrado za najboljšega režiserja. Film je Kozole zasnoval na aferi Baričević, da bi spodbudil k razmišljanju o osnovnih vprašanjih sodobne družbe, kot so etika, zaupanje, hipokrizija, korupcija in strah pred mediji. Foto: Vertigo
Mama
Za vesne se poteguje tudi Škafarjev sklep lirične trilogije o bolečini in lepoti, Mama. Foto: Kinodvor
Družinski film
Slabo leto dni za tem, ko ga je slovensko občinstvo prvič videlo na Liffu, se je v tekmovalni program 19. Festivala slovenskega filma uvrstil tudi Družinski film, drugi celovečerec nagrajenega in kritiško hvaljenega režiserja Olma Omerzuja. Foto: Kinodvor
Festuval slovenskega filma
Na 19. festivalu slovenskega filma bodo predstavili 98 filmov. Foto: Matjaž Rušt

19. Festival slovenskega filma bo potekal med 13. in 18. septembrom; otvoritveni večer se bo odvil v znamenju letošnjega Badjurjevega nagrajenca, sklepna slovesnost pa bo, kot tradicija veleva, pripadala dobitnikom vesen. Med celovečerci se jih za te poteguje deset, in sicer Nočno življenje Damjana Kozoleta, Houston, imamo problem! Žige Virca, Pojdi z mano Igorja Šterka, Pod gladino/Buoyancy Klemna Dvornika, Mama Vlada Škafarja, Nika Slobodana Maksimovića in Komedija solz Marka Sosiča. Med igranimi koprodukcijami tekmovalni sklop celovečernih filmov zaokrožajo še Družinski film Olma Omerzuja, Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića in Življenje je trobenta režiserja Antonia Nuića.

V tekmovalnem programu kratkometražcev je 34 kratkih filmov različnih zvrsti, kamor sodijo tudi študijski kratki filmi. V sklop so se med drugim uvrstili Kozoletov kratki film Meje, film brez režije in montaže, ki v desetih minutah prikaže trpljenje in potrpljenje. Prav tako najnovejši animirani kratki film Špele Čadež Nočna ptica, kratki eksperimentalni film Vsi smo tu že od nekdaj v režiji Petra Cerovška, Neže Grum in Matevža Jermana in Ribolov Jana Cvitkoviča.

V sklopu dokumentarnih filmov bodo na ogled Selfie brez retuše režiserja Vincija Voguea Anžlovarja, Dom ljubi dom v režiji Maje Prettner ter portret ekoaktivista in misleca Nara Petrovič = človek režiserja Borisa Petkoviča.


Več o programu 19. Festivala slovenskega filma najdete tukaj.


Panorama, vredna ogleda

Bogata je letošnja sekcija Panorama, ki prinaša tiste filme, ki sicer niso uvrščeni v glavni festivalski program, vendar pa se zdijo letošnji selekcijski komisiji prav tako vredni ogleda. Komisijo letošnjega festivala so sestavljali Igor Prassel, Bojana Bregar (društvo Kraken) in Ana Šturm (Slovenska kinoteka).

Dušan Milavec, scenograf posebnega estetskega čuta
Delo Badjurjevega nagrajenca Dušana Milavca bo mogoče spoznati na pregledni razstavi, ki jo bodo odprli na dan odprtja festivala. Takrat bo na sporedu tudi Šumanović, komedija umetnika, ki sta jo leta 1987 posnela Branimir Dimitrijević in Boris Miljković, pri filmu pa je sodeloval tudi Milavec. Nagrado, s katero prejme 10.000 evrov bruto, mu podeljujejo za neprecenljivo in vrhunsko ustvarjanje. Po mnenju strokovne komisije Milavec "z izjemnim občutkom za vizualno k svojemu delu pristopa s posebnim estetskim in obrtniškim čutom".

Na FSF-ju se bodo spomnili tudi 20-letnice delovanja Slovenske kinoteke, v ta namen pa predvajali film Ita Rina - filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood.