V baročnem ambientu gradu Brežice se vsako poletje odvija festival stare glasbe Seviqc Brežice. Foto: Goran Rovan
V baročnem ambientu gradu Brežice se vsako poletje odvija festival stare glasbe Seviqc Brežice. Foto: Goran Rovan

V Viteški dvorani gradu Brežice bo ob 20.00 nastopila slovenska skupina Nova Schola Labacensis.

Mladi slovenski glasbeniki za drevi napovedujejo poseben glasbeni dogodek: predstavili bodo živ multikulturni dialog med zahodnim in vzhodnim glasbenim, poetičnim in plesnim izročilom od baroka do danes. Koncertni program bodo sestavljali evropski glasbeni biseri, ki so jih zapustili Henry Purcell, Jean-Baptiste Lully, Girolamo Frescobaldi, Gaspar Sanz, Claudio Monteverdi, Girolamo Kapsberger in drugi znani ali anonimni glasbeniki, tudi orientalski mojstri, ki so delovali na otomanskem dvoru v Carigradu.

Talilni lonec kultur
Glasbenega nastopa po besedah Klemna Ramovša, direktorja in umetniškega vodje Festivala Seviqc Brežice, ki koncert soorganizira, ne bo obogatila le angleška, italijanska, perzijska, arabska, turška, hebrejska in slovanska poezija, ampak tudi orientalski ples in stara glasbila, od baročnih godal ali kljunaste flavte do lutnje in orientalskih brenkal, tolkal in turških pavk.

Glasbeno-plesna predstava bo po njegovih besedah izjemno glasbeno darilo sodobnemu multikulturnemu evropskemu občinstvu, ki mu bo omogočila, da bo tudi v teh časih bolje razumelo našo zahodno kulturo v odprtem dialogu z resnično bogato vsestranskostjo orientalske glasbe, plesa in poezije.

20-letnica festivala stare glasbe
Koncert bo hkrati uvod v letošnjo sezono festivala stare glasbe Seviqc Brežice, ki se bo uradno začela 22. junija. Takrat bo minilo tudi 20 let od prvega festivalskega koncerta stare glasbe v Brežicah.