Johnny Rotten (s pravim imenom John Lydon) danes šteje 56 let, a ni izgubil ostrine iz 'zlatih časov' panka. Foto: EPA
Johnny Rotten (s pravim imenom John Lydon) danes šteje 56 let, a ni izgubil ostrine iz 'zlatih časov' panka. Foto: EPA
Malcolm McLaren, nekdanji menedžer in 'duhovni oče' Sex Pistolsov, je umrl aprila leta 2010. Foto: EPA

Še letos bo izšla "razširjena in na novo zapakirana izdaja" njihovega prelomnega studijskega albuma Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols iz leta 1977. Da, prav ste domnevali, izid prenovljene plošče bo sovpadal s 35. obletnico izida izvirnega albuma.

Usodni dve leti in pol za zgodovino glasbe
Kot pravijo predstavniki Universala, je priložnost za ponovno oceno kataloga Sex Pistolsov "uresničitev sanj vsakega glasbenega navdušenca". Veselijo se sodelovanja s skupino in poklona njihovemu vplivu na kulturo po vsem svetu. Čeprav je skupina pravzaprav delovala le dve leti in pol, velja za eno najvplivnejših v celotni zgodovini popularne glasbe.

Nekoč razvpita zasedba, znana po kontroverznih uspešnicah, kot sta Anarchy in the UK in God Save the Queen, je nastala v Londonu leta 1975. Na čelu skupine je že od začetka Johnny Rotten, ki je znan po tem, da je vedno brez dlake na jeziku, skupina pa je oboževalce redno pozivala k upiranju proti uveljavljenim družbenim normam in oblasti.

Njihov idejni vodja je bil zdaj že pokojni podjetnik Malcolm McLaren, ki je skupaj s svojo tedanjo partnerico Vivienne Westwood oblikoval estetiko oblačenja, ki jo še danes pojmujemo kot punkersko.

Preklinjali na televiziji
Leta 1976 so podpisali pogodbo z založbo EMI, a je skupina nato povzročila škandal med gostovanjem v pogovorni oddaji Today na TV-postaji Thames Television. Pred kamerami so fantje veselo preklinjali in zato v naslednjih dneh polnili stolpce časopisov.

Zaradi te negativne medijske pozornosti je založba EMI skupino odslovila. Tudi sicer so fantje sloveli kot resnično težavni, saj skoraj nobeden izmed njihovih koncertov ni minil brez izgredov.

Starejši, a nič manj "pasji"
Izvirno zasedbo Sex Pistolsov so sestavljali pevec Johnny Rotten, kitarist Steve Jones, bobnar Paul Cook in basist Glen Matlock, ki pa ga je malo pred razpadom skupine zamenjal Sid Vicious, še danes kultna osebnost med ljubitelji panka, pa čeprav je mrtev že od leta 1979, ko je vzel usodni odmerek heroina.

Leta 1996 so se Rotten, Jones, Cook in Matlock spet zbrali za turnejo, naslovljeno Filthy Lucre (v prevodu Umazan pohlep), leta 2006 pa so četverico in Viciousa uvrstili v Dvorano slavnih rokenrola. Slovesnosti ob tej priložnosti se ni udeležil noben izmed članov skupine, muzej pa so označili za "flek od scanja".