Glenn Miller je veljal za ikono generacije druge svetovne vojne; njegove pesmi so pogosto spodbujale moralo na fronti. Foto:
Glenn Miller je veljal za ikono generacije druge svetovne vojne; njegove pesmi so pogosto spodbujale moralo na fronti. Foto:
Glenn Miller Orchestra je protejska zasedba, ki v več oblikah obstaja še danes; sekcijo za Evropo že od leta 1990 vodi Wil Salden. Foto: EPA

Moonlight Serenade.

Po Millerju je ime dobil tudi orkester, s katerim se je proslavil kot eden najbolj priljubljenih izvajalcev plesne oziroma svingovske glasbe na svetu.

Jazzovski pozavnist, skladatelj in dirigent Glenn Miller se je leta 1904 rodil v kraju Clarinda v ameriški zvezni državi Iowa. Preden se je odločil za glasbeno kariero, je študiral matematiko. Kot poklicni glasbenik pozavnist je od leta 1926 igral v orkestru Bena Pollacka, od leta 1934 v orkestru bratov Dorsey, od leta 1935 pa z zasedbo, ki jo je vodil Ray Noble.

Leta 1938 je sestavil svoj orkester, s katerim je zaslovel po vsem svetu. Med drugo svetovno vojno je vodil orkester ameriških letalskih sil v Evropi in z njim postal simbol jazzovske glasbe ter modernega ritma.

Ustvaril je značilen orkestralni zvok s saksofonsko sekcijo in poudarjeno vlogo klarineta. Njegov orkester je bil eden najuspešnejših v zgodovini jazza. Orkester je nanizal nekaj tisoč koncertov in navdušil več milijonov obiskovalcev. Svoj odmerek svinga in jazza je orkester predstavil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2011 z radijskim big bandom.

Miller je umrl v letalski nesreči, a okoliščine njegove smrti niso bile nikoli povsem pojasnjene. Njegovo letalo, ki je bilo namenjeno v Pariz, kjer naj bi nastopil za zavezniške vojake, je izginilo nad Rokavskim prelivom.