Število Cavovih koncertov v Ljubljani namiguje, da mu je ljubljansko občinstvo zelo pri srcu. Foto: EPA
Število Cavovih koncertov v Ljubljani namiguje, da mu je ljubljansko občinstvo zelo pri srcu. Foto: EPA
Nick Cave velja za enega najboljših poetov v svetu popularne glasbe. Foto: EPA

Avstralski mojster na prvi pogled temačnih besedil, pogosto začinjenih z bistroumnimi duhovitimi pomenskimi bistvi, se je predstavil kot solist s komorno spremljevalno zasedbo treh glasbenikov, s katero se je v Ljubljani ustavil na dveh koncertih.




Svoje mnenje o Nicku Cavu lahko napišete na forumu.


V Ljubljani skoraj tretjina posebnih koncertov
Leta 1999 je Cave izdal The Secret Life of the Love Song/The Flesh Made Word, ploščo izvrstne poezije in intimne glasbene spremljave. Izdelek je Cave predstavljal na intimnih klavirskih recitalih in nekaj v tem duhu lahko pričakujemo tudi v Križankah, kjer bo Cave pripravil dva izmed zgolj 7 solističnih koncertov, s katerimi si bo popestril letošnjo turnejo z matično zasedbo The Bad Seeds.

Ne omejuje ga predstavljanje albuma
Nickovi komorni solistični koncerti namreč niso namenjeni promociji posameznega albuma. Zanje glasbenik, ki so ga mlajše generacije pred leti spoznale predvsem zaradi odmevnega dueta s Kylie Minogue (pesem Where the Wild Roses Grow), zelo svobodno oblikuje repertoar, ki pogosto posega celo na same začetke Cavovega glasbenega delovanja.

56 darilc oboževalcem
Koncert v ljubljanskih Križankah je že drugo presenečenje, s katerim je Cave letos razveselil svoje bolj goreče oboževalce. 22. marca je s skupino The Bad Seeds izdal album B-Sides and Rarities, na katerem je objavljenih kar 56 manj znanih, še nikoli izdanih skladb ali pa skladb, ki so luč sveta ugledale le kot spremljevalno gradivo na drugi strani singlov.

Izdaja je izjemno darilo vsem Cavovim "vernikom", ki so si v duhu pravih zvestih oboževalcev od nekdaj želeli zbrati tudi njegova skoraj povsem neznana dela, pa tega bodisi zaradi pomanjkanja časa za "podenje za redkimi artefakti" bodisi zaradi pomanjkanja denarja do zdaj niso uresničili.