Amadou je priznani kitarist, ki je deloval kot član enega najpomembnejših orkestrov v malijski zgodovini Super Rail Band. Foto: Youtube
Amadou je priznani kitarist, ki je deloval kot član enega najpomembnejših orkestrov v malijski zgodovini Super Rail Band. Foto: Youtube

Glasbenika, priznani kitarist Amadou Bagayoko je oslepel pri 15 letih, pevka Mariam Doumbia pa pri petih, bosta ob 20.30 v Gallusovi dvorani predstavila projekt Eclipse, v katerem obiskovalci koncerta "izkusijo njuno zgodbo, potujejo skoti temo in zagledajo novo luč".
Njuni življenjski poti sta se prekrižali na Inštitutu za slepo mladino v Bamaku. Zaljubila sta se in poročila ter začela tudi skupno glasbeno pot. Z nekaj glasbeniki sta ustanovila skupino Eclipse, vendar sta pozneje nadaljevala samostojno pot. Po uspehih v Maliju in zahodni Afriki sta postala prava senzacija še v Franciji. Leta 2005 sta izdala album Dimanche a Bamako, pri snovanju katerega sta združila moči s producentom Manujem Chaom, ter dosegla svetovno prepoznavnost.
Skupino Eclipse sestavljajo še basist Yao Dembele, bobnar Yvo Abadi ter tolkalec Boubacar Dembele, kot gostje pa se bodo na odru Gallusove dvorane pridružili balafonist Ali Keita, Madou Diabate, ki igra koro, klaviaturist Idrissa Soumaoro ter spremljevalna pevka Mamani Keita.
Stimulacija čutil z vonjavami in temperaturo
Svojevrsten koncert zahteva tudi posebna navodila. Organizatorji tako obiskovalce prosijo, da popolnoma izklopijo mobilne telefone, pred vstopom v dvorano snamejo ure, nakit oziroma kar koli drugega, kar oddaja svetlobo. Koncert vključuje stimulacijo čutil z vonjavami in s spremembami temperature, ki se bodo gibale med 20 in 30 stopinjami.