Slovenski zbor je lani osvojil veliko nagrado Arezza. Foto: APZ Tone Tomšič
Slovenski zbor je lani osvojil veliko nagrado Arezza. Foto: APZ Tone Tomšič
APZ Tone Tomšič
Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani. Od oktobra 2009 ga vodi Sebastjan Vrhovnik. Foto: APZ Tone Tomšič

Na mednarodnem tekmovanju, ki se ga bodo udeležili 28. avgusta, se bodo za veliko nagrado Evrope pomerili s štirimi zbori, ki so lani zmagali na tekmovanjih v španskem mestu Tolosa, v Toursu v Franciji, v Varni v Bolgariji in madžarskem kraju Debrecen. V njihovi konkurenci se bodo predstavili zbori Musica Quantica voces da camera iz Argentine, Batavia Madrigal Singers iz Indonezije, Youth Choir Kamer iz Latvije in Chamber Choir Credo iz Ukrajine.
Zgodovinska udeležba slovenskih pevcev
Slovenski zbor je že dvakrat osvojil veliko nagrado Evrope, če bi mu uspelo tudi letos, bi postal edini zbor na svetu s takšnim uspehom. Poleg APZ-ja Tone Tomšič se le še filipinski madrigalisti lahko pohvalijo z dvojno osvojitvijo lovorike. APZ je slavil leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in leta 2008 v Debrecenu z zborovodkinjo Uršo Lah. Tudi Kuret je do zdaj kot edini zborovodja slavil dvakrat - še leta 2010, ko si je nagrado pripel z moškim zborom Vokalna akademija Ljubljana.

Prihajajoči koncerti zbora:
- 17. avgust: v cerkvi Sv. Volbenka na Lešah, Prevalje
- 20. avgust: v cerkvi sv. Jakoba, Ljubljana

Na tekmovanje z raznovrstnim programom
Pevke in pevci pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika se na tekmovanje že vso sezono intenzivno pripravljajo. Tudi tokrat je Vrhovnik za tekmovanje izbral pester nabor skladb iz različnih glasbenozgodovinskih slogovnih obdobij. Zbor bo na tekmovanju nastopil s skladbami Musica noster amor Jakoba Petelina Gallusa, Unsere Trübsal Johanna Ludwiga Bacha, Rytmus Jakuba Hrušovskega in Plangit Nonna Boja Holtena.
Zbor se bo poklonil tudi priznanim slovenskim skladateljem in v program vključil Mahlerjevo skladbo Liebst du um Schönheit, ki jo je za dvozborje transkribirala Nana Forte, Zmierom moram bondrati Lojzeta Lebiča in skladbo Fortuna Tadeje Vulc.