Michael Kiwanuka je v najstniških letih igral v rockovskih skupinah ter poslušal Nirvano in Radiohead, pozneje pa kot sin ugandskih emigrantov v Londonu začel skozi glasbo iskati lastno kulturno identiteto. Foto:
Michael Kiwanuka je v najstniških letih igral v rockovskih skupinah ter poslušal Nirvano in Radiohead, pozneje pa kot sin ugandskih emigrantov v Londonu začel skozi glasbo iskati lastno kulturno identiteto. Foto:
Azealia Banks
Dvajsetletna Azealia Banks iz Harlema je že kot otrok nastopala v glasbenih predstavah, pozneje pa se je vpisala na šolo La Guardia High School of Performing Arts, s katere je prišlo veliko bodočih zvezd. Že s svojo prvo pesmijo Seventeen je pritegnila pozornost številnih založb, BBC pa ji napoveduje veliki preboj prav letos. Foto: Facebook stran izvajalke

Sin ugandskih imigrantov po poročanju BBC-ja med svoje vzornike šteje Otisa Reddinga, Milesa Davisa in Boba Dylana, njegov glas pa primerjajo z vokalom ameriškega kantavtorja Billa Withersa. Njegov talent je med drugim odkrila tudi priljubljena britanska pevka Adele, ki se je na vrh BBC-jevega seznama prebila leta 2008, saj sta skupaj s Kiwanuko nastopala na koncertni turneji.

Bo Kiwanuka postal zvezda kot Adele ali Jessie J?
Seznam The Sound of 2012 je sestavilo 184 pomembnih britanskih glasbenih kritikov, medijskih osebnosti in blogarjev, ki so vsak izbrali svoje tri najljubše nove izvajalce. Letos je BBC seznam objavil desetič, med zmagovalci preteklih let pa so bili zdaj že uveljavljeni in uspešni izvajalci, med drugim Jessie J, Adele, Mika, Ellie Goulding, Corinne Bailey Rae in Keane.

Na drugem mestu za Kiwanuko se je znašel ameriški R&B pevec Frank Ocean, za njim newyorška raperka in pevka Azealia Banks in na četrtem mestu še en Američan, dubstep didžej in producent Skrillex. Na petem mestu med petnajstimi decembra razglašenimi nominiranci je končal švedski elektronski duo Niki & The Dove.

Za Kiwanuko je zmaga veliko presenečenje
Michael Kiwanuka je kariero začel kot kitarist, pozneje pa je poprijel še za mikrofon in podpisal pogodbo z založbo Communion, ki jo je ustanovil Ben Lovett, član britanske zasedbe Mumford and Sons. "Nikoli nisem pričakoval takega priznanja. To je zame veliko presenečenje, ki pomeni, da veliko ljudi sprejema mojo glasbo, ki so jo slišali doslej. Na tak način bo glasba prišla še do mnogo več poslušalcev, kar je za vsakega glasbenika velik privilegij," se je ob zmagi skromno zahvalil Kiwanuka.

"Michaela sem izbral, ker me je njegova glasba res pritegnila, ko sem ga preteklo poletje prvič slišal. Paul Butler iz skupine The Bees je produciral njegovo pesem Tell Me a Tale in ji dal retro psihedelični prizvok, kar je bila nenavadna spremljava za Michaelov bogati in topli glas," je povedal David Smyth, eden izmed sodelujočih pri seznami seznama ter pop- in rockkritik časnika London Evening Standard. Sestavljavci letošnjega BBC-jevega seznama "vročih" glasbenikov so lahko izbirali med izvajalci iz katere koli države in katerega koli glasbenega žanra. Omejitve so bile, da izvajalci na seznamu niso smeli imeti pesmi ali albuma med prvo dvajseterico na britanski glasbeni lestvici, prav tako pa so diskvalificirali javnosti že znane obraze, kot so tekmovalci iz raznih TV-šovov 'talentov' ali člani že uveljavljenih skupin.
Na spodnjih videoposnetkih lahko poslušate pesmi prve peterice na BBC-jevem seznamu Sound of 2012.

1. Michael Kiwanuka: Tell Me A Tale

2. Frank Ocean: Swim Good

3. Azealia Banks: 212

4. Skrillex: Rock n Roll (Will Take You to the Mountain)

5. Niki & The Dove: DJ, Ease My Mind